Як знаходять наркотики, затримують правопорушників та яку зброю мають – показали чернігівські прикордонники

20:17, 25 кві. 2019
 
Як знаходять наркотики, затримують правопорушників та яку зброю мають – показали чернігівські прикордонники

Як шукають наркотики, затримують правопорушників та яку зброю мають – показали сьогодні напередодні професійного свята у Чернігівському прикордонному загоні. Він охороняє майже 460 кілометрів державного кордону з Росією та Білоруссю.

Кінолог Юрій Рубіс разом зі своєю собакою – фокс-тер’єром Альфою перевіряє пакетики на наявність наркотиків. Альфа одна із 80-ти службових собак прикордонного загону. І, як каже начальник кінологічної служби Руслан Котляренко, найрезультативніша у пошуку наркотиків.

Руслан Котляренко, начальник кінологічної служби Чернігівського прикордонного загону: «За допомогою саме Альфи здійснив великі затримання: це і виявлення 58кг пороху, виявлення 17кг опіуму і 9кг героїну, виявлення психотропів близько 3кг.»

А ця собака на прізвисько Варта спеціалізується на затриманні правопорушників.

Руслан Котляренко начальник кінологічної служби Чернігівського прикордонного загону: «Це порода малінуа. Вона призначена для виявлення переслідування і затримання порушників. Вона має бути така злобна, щоб не боялась зупиняти і одного, і групу порушників. Якщо, наприклад, особи будуть намагатись здійснити напад на самих прикордонників, вона має все зробити, щоб захистити прикордонників.»

Борис Носенко служить прикордонником 17 років. Показує свій автомат – АКС-74.

Борис Носенко, прикордонник: «Прикордонники служать у пересіченій місцевості. Зручний. Заховав за спиною. В брід поліз, а руки у тебе вільні. Якщо потрібно, зняв і використовуєш далі.»

А це ще один вид озброєння прикордонників – зенітна установка 23 калібру. 31-річний Олексій Плехневич працює навідником зенітної установки 23-го калібру.

Олексій Плехневич, прикордонник: «На кордоні вона використовується для прикриття важливих позицій. Для відбиття можливих нападів і провокацій. Також вона використовується для оперативного використання, знімаються колеса і встановлюється на ГАЗ-66, ЗІЛ-131.»

Як сказав помічник начальника загону Олександр Дудко, за останні декілька років зброю на ділянці кордону, яку охороняє загін, не застосовували.

Олександр Дудко, помічник начальника Чернігівського прикордонного загону: «Чернігівський прикордонний загін охороняє ділянку державного кордону з Республікою Білорусь і РФ в межах Чернігівської області. Загальна довжина ділянки відповідальності прикордонного загону - 459км.»

Грамотами та відзнаками відзначили сьогодні прикордонників та Людмилу Житнікову – мати загиблого у 2015 році під Мар’їнкою Ігоря Нешка.

Людмила Житнікова, мати загиблого прикордонника: «Мій син Ігор Нешко, він прикордонником був. Так трапилося, що він віддав життя за незалежність і свободу України. І прикордонний загін став опікуватися мною, на всі свята мене запрошують, і я вважаю, що це моя прикордонна родина. Бо у мене родини нема, син був єдиний.»