Всі нардепи з Чернігівщини, крім одного, проголосували за закон про мову

14:49, 25 кві. 2019
 
Всі нардепи з Чернігівщини, крім одного, проголосували за закон про мову

Закон про мову, ухвалений сьогодні Верховною Радою, підтримали усі депутати з Чернігівщини окрім депутата, обраного в 206-му окрузі, Максима Микитася.

Він не голосував. Такі результати поіменного голосування, оприлюднені на сайті Верховної Ради.

За проголосували решта п’ять депутатів-мажоритарників, - Сергій Березенко – 205 округ, Анатолій Євлахов  - депутат в 207 виборчому окрузі.

Валерій Давиденко – 208 округ, Олександр Кодола – 209 та Олег Дмитренко – 210 округ. Законопроект підтримали також всі інші парламентарії з Чернігівщини – Василь Амельченко, Олег Купрієнко, Анна Романова та Валерій Дубіль.

Нагадаємо, за законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної" проголосували 278 депутатів. Проти - були фракція "Опозиційний блок" і група "Відродження".

Документ передбачає, - зокрема, вільне володіння українською мовою для президента, депутатів, суддів та державних службовців. Вона є - обов’язковою в судах, вІйську, органах влади. Чиновників, - які на роботі не говорять державною мовою - штрафуватимуть.

Документ також регулює мову засобів масової інформації. Зокрема, на загальнонаціональних телеканалах українською має бути не менше ніж 90-то відсотків програм. Державною мовою повинні виходити не менше від половини газет, журналів та книжок.

Дошкільна, середня, вища, а також позашкільна освіта, яку фінансує держава, повністю переходить на українську. Діти з національних меншин, матимуть право на навчання рідною мовою, але тільки в початкових класах і в садочках. Для захисту - української - буде запровАджено посаду омбудс-мена.

Закон не поширюється на приватне спілкування та релігійні обряди. Нагадаю, рік тому попередній - закон про мову авторів Ківалова-Колісниченка - ухвалений за часів Януковича, - КонституцІйний суд визнав таким, що не відоповідає нормам Основного закону. На думку суддів, Верховна Рада під час голосування за документ - порушила процедури розгляду та ухвалення.