Соціальну двокімнатну квартиру у Чернігові планують надати 16-річній спортсменці на візку Анастасії Лалетіній

21:07, 23 кві. 2019
 
Соціальну двокімнатну квартиру у Чернігові планують надати 16-річній спортсменці на візку Анастасії Лалетіній

Соціальну двокімнатну квартиру планують надати 16-річній спортсменці на візку Анастасії Лалетіній. Коли саме, поки не відомо. Про це UA: Чернігів сказав начальник управління квартирного обліку міськради. Нині дівчина живе з бабусею, мамою та вітчимом в комуналці, площею 16 квадратних метрів. Пересуватися коридорами може лише на візку. Анастасія займається біатлоном та лижними перегонами. За 2 тижні розпочне підготовку до Чемпіонату світу.

4-річний Тимофій - двоюрідний брат Анастасії. Він допомагає їй, вона вчить грати його на гітарі.

Півроку тому 16-річна Анастасія спробувала новий для себе вид спорту – лижні перегони. Каже, сіла у санчата боб, і відчула що це її. А в березні цього року вона стала чемпіонкою України з лижних перегонів.

Анастасія Лалетіна, спортсменка-паралімпійка: «Медалі дуже важко давалися мені. Були дуже слизькі лижі, сніг танув, і було важко їздити, було страшно. Я їх важко виборювала.»

Після перемоги спортсменці запропонували виступати у складі збірної України і розпочати підготовку до Чемпіонату світу з лижних перегонів, який відбудеться взимку.

Анастасія Лалетіна, спортсменка-паралімпійка:  «Більше хочеться працювати і скоріш на тренування, аби показати результат вже на Чемпіонаті світу. Я в Чернігові одна дівчина бобістка. Це ті, хто їздить на санчатах.»

Поки є вільний час, дівчина вчиться грати на гітарі і мріє займатися цим з вчителем.

Анастасія Лалетіна, спортсменка-паралімпійка: «Цю мені подарував мій дядько з АТО, а цю - друг.»

З дитинства Анастасією опікується її бабуся Надія.

Надія Лалетіна, бабуся: «Вона захворіла на запалення легень, коли їй було 6 місяців. Вони з мамою лягли на стаціонар, і там її паралізувало. Потім все поступово відпустило, а ніжки так і залишились. І куди б ми не зверталися, кажуть, вже нічого не допоможе.»

У комунальній квартирі розміром 16 квадратних метрів їх живе 4-ро : Настя, мама, бабусі і вітчим.

Надія Лалетіна, бабуся: «Ми стоїмо у загальній черзі, у пільговій і маємо чергу, як учасника АТО. У порядку черги, а черги дуже великі, і стоїмо ми давно. Ось Насті вже буде 17 років за місяць, а нічого не рухається.»

Юлія Гордіюк, сусідка: «Їй дуже важко пересуватися у секції, все ж заставлено. Живе по 5-ть сімей, у яких купа своїх речей, їх нікуди ставити, а коридори захаращені. Їй важко пересуватися, бабуся носить на собі.»

Як сказав начальник Управління квартирного обліку міськради Михайло Католик, про проблему з житлом спортсменки знають. В квартирній черзі ця родина перебуває 8 років.

Михайло Католик, начальник Управління квартирного обліку та приватизації житлового фонду міськради: «В загальній вони 3600, а в пільговому списку - 1013. У цієї сімї ми маємо наміри поліпшити житлові умови. Зараз проходить юридична процедура, їм потрібно надати, як мінімум, двокімнатну квартиру.»