У Михайло-Коцюбинському відклали оптимізацію шкіл: влада каже, вчити в них дорожче, ніж у приватних закладах

19:29, 19 кві. 2019
 
У Михайло-Коцюбинському відклали оптимізацію шкіл: влада каже, вчити в них дорожче, ніж у приватних закладах

Школи Михайло-Коцюбинської громади поки що не оптимізовуватимуть. Так вирішили депутати на сесії громади, знявши з розгляду і відправивши на доопрацювання план оптимізації мережі закладів освіти громади.  Начальник відділу освіти Михайло-Коцюбинської ОТГ Лідія Гаєвська каже, п’ять шкіл громади з шести малокомплектні. В них хотіли закрити старші або середні класи. За її словами, навчання у малокомплектних школах в громаді коштує дорожче, ніж у приватній чернігівській.

28-ма сесія Михайло-Коцюбинської ОТГ зібрала в стінах селищної ради батьків школярів сіл громади. Все - через шосте питання порядку денного - про оптимізацію сільських малокомплектних шкіл. Його на сесію внесла начальниця відділу освіти Лідія Гаєвська.

Лідія Гаєвська, начальниця відділу освіти Михайло-Коцюбинської ОТГ: «У нашій громаді із шести закладів загальної середньої освіти п’ять закладів малокомплектні. Це школи, де неповні класи, де є по три, по чотири учні, п’ять і нижче. І таких класів дуже багато.»

Через малокомплектність класів у громаді стало питання оптимізації шкільної мережі. Йдеться про пониження їхнього ступеня. Тобто закриття старших або середніх класів. Причин цьому – декілька.

ЯКІСТЬ ОСВІТИ

Лідія Гаєвська, начальниця відділу освіти Михайло-Коцюбинської ОТГ: «Два учні в класі – це індивідуальне навчання. Замість того, щоб діти отримували 36-30 годин повних навчальних предметів, вони отримують всього 12 годин на кожного учня. Про яку якість освіти ми можемо говорити.»

Ніна Ворох, в.о. селищного голови Михайло-Коцюбинської ОТГ: «У Михайло-Коцюбинській гімназії, де в класах більше дітей, і зріз знань тут - знання більш ефективніші.»

ЕФЕКТИВНІСТЬ НАВЧАННЯ

Ніна Ворох, в.о. селищного голови Михайло-Коцюбинської ОТГ: «У бюджеті в нас не вистачить коштів, щоб утримувати малокомплектні школи. Ще одна причина – у нас працював аудит, КРУ. І нам написали зауваження і свої пропозиції, щоб провести оптимізацію на території нашої громади по школах. У зв’язку з пониженням ступеня вчитель, який працював на півтори ставки, зараз буде в нього ставка.»

Альона Макаренко, журналістка: «Це Андріївська школа І-ІІІ ступенів, яка входить до плану оптимізації. На сьогоднішній день тут навчається 59 дітей. У першому класі – найбільше – 12 учнів. У шостому – найменше – 4 дітей.»

Вартість навчання 1 учня цієї школи коштує державі 51 тисячу гривень за рік. У сусідній Кархівській школі, яку відвідує 34 учні, ще дорожче - 61 тисяча гривень. А це чернігівська приватна школа «МудрАнгелики». Тут школяра вчать дешевше – за 48 тисяч гривень на рік, сказала директорка приватного закладу Неля Лавриненко.  У разі оптимізації Андріївської школи учнів 10-11 класів, а це в наступному році буде 11 дітей, возитимуть до Михайло-Коцюбинської гімназії. Решта вчитиметься тут. Тому заощадити гроші громади за рахунок оптимізації може не вийти, каже юрисконсульт обласної організації профспілки працівників освіти й науки Олексій Лугина.

Олексій Лугина, юрисконсульт обласної організації профспілки працівників освіти й науки: «По-перше, треба буде придбати шкільні автобуси - це декілька мільйонів гривень, обслуговувати шкільні автобуси. І уявіть, старші класи підвозяться, але школа в селі залишається. Опалення в школі продовжується, технічний персонал у школі залишився. Тобто економії тут я, на перший погляд, не бачу. Так, будуть зекономлені ставки педагогічних працівників деякі, але тут треба обґрунтовувати. А тут обґрунтування відсутні.»

Свою думку з приводу оптимізації шкіл висловили батьки школярів. Кажуть, закриття класів буде першим кроком до закриття шкіл.

Тетяна Бозько, жителька с. Леньків Круг: «Ніхто ж, дійсно, про дітей не думає. Ні про здоров’я, ні про те, як їм буде зручно їздити до школи, дороги немає. Фури не роз’їжджаються зі шкільним автобусом – на це ніхто не звертає уваги. Взимку не чистяться дороги, діти сидять вдома, а вони вже придумали їх возити за 50 кілометрів. Ну це ж зовсім.»

Ніна Лящинська, мати 9-х дітей: «Якщо таким чином буде проходити децентралізація, ми будемо закінчувати тим, що будемо виходити з цієї громади. І не тільки ми, а всі села, де закривають школи. Через півтора року ви закриєте ще 5, 6, 7, 8, 9. Через півтора року ви закриєте і з першого по четвертий.»

Тетяна Безлюдна, директорка Андріївської ЗОШ І-ІІІ ступенів: «Першочергово, треба дивитися на те, чи зручно це дітям, чи комфортно дітям у тому закладі, в який його хочуть перевести. І, мабуть, треба переконати і батьків, і дітей, що в тому закладі їм буде так само затишно, як у своїй школі.»

Наталія Ворох, учениця 9 класу: «Ні, я хочу тут навчатися, я хочу тут закінчити школу, ні, я тут.»

Дмитро Ігнатюк, учень 9 класу: «Там новий колектив буде, складно звикнути. Тут вже все своє, все звикле.»

Для того, аби переконати і дітей, і батьків, і педагогів, депутати селищної ради взяли паузу і сьогодні зняли це питання з порядку денного. Поки – на доопрацювання.

Ніна Ворох, в.о. селищного голови Михайло-Коцюбинської ОТГ: «Все одно це неминуче.»