Фельдшерка з села Вишеньки Коропського району в декреті безкоштовно лікує пацієнтів: вона – єдиний лікар на 4 села

16:34, 25 бер. 2019
 
Фельдшерка з села Вишеньки Коропського району в декреті безкоштовно лікує пацієнтів: вона – єдиний лікар на 4 села

Лікує пацієнтів, не отримуючи за це зарплату. Фельдшерка Світлана Литвин з села Вишеньки Коропського району зараз у декреті. Коли йде ставити крапельницю чи робити пацієнтові укол, інколи бере з собою восьмимісячну доньку – якщо дитину нема на кого лишити. Жителі 4 сіл - Вишеньок, Черешеньок, Бужанки та Чорнявки, коли їх фельдшерка пішла в декрет, залишились без медичного обслуговування. Заміни не знайшлося. У віддалені від обласного центру села медики їхати не хочуть – каже Вишеньківський староста Володимир Дяченко. Тому всією громадою попросили Світлану повернутися на роботу. Вона погодилась. Каже – не може залишити хворих.

Фельдшерка з Вишеньок Світлана Литвин залишає свою восьмимісячну доньку з родичкою та йде до хворих. Зараз вона у декретній відпустці. Каже – селяни просять пролікувати – вона не відмовляє.

«Лишаю дитину на чоловікову сестру. Якщо просять і немає виходу, то просто забираю її з собою. Санітарка з нею грає, поки я роблю щеплення, ставлю крапельниці. Викручуюся потрошку.»

У сільському ФАПі на Світлану чекають хворі. Валентина Сологуб – гіпертонік.  Каже – навесні тиск підвищується частіше. Пігулки не допомагають.  Лікар призначає уколи та крапельниці.

«На стаціонарі лежати для нас дуже дорого. Це треба 5 тисяч, а ми отримуємо пенсії лише 1,5 тисячі. Тож ми Олегівні дуже вдячні, що вона нас не кидає. Найближчий медпункт – це Короп. Автобус ходить раз на тиждень. З цим велика проблема. Є сімейні лікарі, доки приїдеш, вистоїш до нього в черзі, вона дає направлення на аналізи, а там працюють до 11 години. Автобус в цей час вже наш відправляється. Це для нас дуже незручно.»

Лікуватися у ФАП до Світлани йдуть жителі чотирьох сіл – Вишеньок, Черешеньок, Чорнявки та Бужанки. Фельдшерка каже – за потреби ходить на виклики додому.

«Оце ходжу сюди, капаю, люди просять. Особливо в цей період –  весна, дуже часто доводиться.»

Вишеньківський староста Володимир Дяченко говорить – приміщення ФАПу відремонтували, закупили нове обладнання. На роботу приїхала фельдшерка Світлана Литвин. Коли торік пішла в декрет, виникла проблема з медичним обслуговуванням селян. Староста звертався до керівництва Коропської лікарні, давав запити через мережу Інтернет. Бажаючих працювати не знайшлося.

«Немає молодих спеціалістів, які б погодилися йти в село працювати. На сьогоднішній день, дякуючи їй, що вона з доброї волі приходить, виручає людей.»

Загалом в селах Коропської ОТГ бракує п’ятьох фельдшерів, каже головний лікар Коропського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Сємака. Троє медиків в декретній відпустці, двоє – звільнились. Через небажання працювати на мінімальну зарплату.

«Їхали раніше, але тепер не хочуть. У мене вже двоє втекли. Поїхали на заробітки до Польщі. Не хочуть працювати. Чому? Низька заробітна плата та немає житла.»