На Коропщині люди написали колективне звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України, аби їм дозволили збирати повалені сухі дерева в заповідній зоні Мезинського парку

19:21, 19 бер. 2019
 
На Коропщині люди написали колективне звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України, аби їм дозволили збирати повалені сухі дерева в заповідній зоні Мезинського парку

Колективне звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України написали жителі Вишеньківського старостинського округу Коропської ОТГ. Люди просять дозволити їм збирати повалені сухі дерева в заповідній зоні Мезинського національного природного парку.  З 2017 року Міністерство екології повністю заборонило санітарні рубки та збір поваленої деревини в заповіднику. Відтоді жителі прилеглих до парку сіл не можуть ні рубати, ні збирати сухі дерева.Люди звертались до керівництва Мезинського національного природного парку. Начальник Рихлівського відділення парку Анатолій Копилов каже – вони готові піти назустріч людям, але не можуть порушувати закон.

Синхрон ЄфросініяВласенко, жителька села Вишеньки: «Три місяці голодувала, щоб купити машину дров з пенсії. Як ви думали? Пенсії півтори тисячі, а дрова 3800. Як їх купити? Субсидію дають раз на рік. Я купила за ці гроші, та вже використала ті дрова.»

Вісімдесятирічна Єфросинія Власенко каже – два роки тому купувала дрова втричідешевше. Тоді вона їх замовляла в Мезинському національному природному парку. Зараз жінка зробити цього не може. З 2017 року в заповідній зоні, а це 750 гектарів лісу, вирубки та збір повалених дерев повністю заборонені. Тепер Єфросинія Власенко купує дрова у приватного підприємця. Заготовляти дрова у цьому лісі вже не можна.

Начальник Рихлівського відділення парку Анатолій Копилов пояснює чому.

«7 лютого 2017 року було прийнято закон України «Про природно-заповідний фонд». В абзаці 3 частини 2 ст.16 із дозволених заходів в заповідній зоні зникли «санітарно-оздоровчі заходи». З того часу такі заходи поза законом.»

Раніше, каже Анатолій Копилов, санітарну рубку у парку проводили за спеціальним проектом.

«24 Ось вам документ. Ось вибіркова санітарна рубка, інтенсивність –5%. І так далі по всіх ділянках, які відносяться до заповідної зони. Цей проект складений у 2009 році. Ми проводили рубки, згідно з цим проектом.»

Цьому лісу півтора століття, каже майстер з охорони природи Мезинського НПП Ігор Шило. Показує ділянки з поваленими деревами. Їх чіпати неможна ні працівникам парку, ні жителям сусідніх сіл –  тепер закон це забороняє.

«Вимічали, в план вводили, населення було раде, прибирали, чистота в лісі була завжди. А зараз завал он який. Ось це можна такі дерева збирати, це ж сушня. Це також береза сушня. Далі ось дуби лежать. Їх можна дістати і вивезти. Це ще дрова. Сирого у нас немає нічого, воно не вимічається. Лише сухостій.»

Відновити санітарні рубки, щоб заготовляти дрова просять жителі прилеглих до заповідної зони сіл. Це питання порушили на загальних зборах Вишеньківскього старостинського округу. Написали листи до керівництва Коропської ОТГ та Мезинського природного парку. Відправили звернення в Міністерство екології та природних ресурсів. Це звернення вже третє за рахунком з 2017 року, каже староста Володимир Дяченко.

«У нас чотири населених пункти входить в старостинський округ – Вишеньки, Черешеньки, Чорнявка та Бужанка, всі раніше заготовляли в навколишніх лісах. Зверталися до Мезинського національного парку, писали листи, разом з іншими старостами зверталися зі спільним листом до Міністерства екології. У відповідь приходять лише відписки – не можна, не можна.»

Леонід Лагошний, житель села Вишеньки: «Зараз практично нічого не виділяється. Ліс лежить один на одному, трухне. Жучки, павучки, пташки їх їдять, аби пташки з голоду не померли – це таку відповідь отримали з Міністерства екології.»

Ми також відправили інформаційний запит до Міністерства екології та природних ресурсів України з проханням пояснити – чи дозволять селянам забороняють збирати сухий вал в лісах Мезинського національного природного парку.