У Прилуках обирають управителів багатоквартирних будинків: міська рада оголосила конкурс

19:23, 8 бер. 2019
 
У Прилуках обирають управителів багатоквартирних будинків: міська рада оголосила конкурс

Конкурс на призначення управителя у багатоквартирному будинку оголосила міська рада у Прилуках. Управителів відповідно до закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», введеного в дію у червні 2018 року, мають обрати для 268 прилуцьких багатоповерхівок. У мешканців цих будинків є місяць: до 8 квітня вони мають або обрати управителя, або створити ОСББ. Якщо не встигнуть – управителя їм призначить міська рада за результатами конкурсу. Зараз всі ці багатоповерхівки обслуговує комунальне підприємство «Прилукижитлобуд». 

Такі оголошення про необхідність проведення загальних зборів мешканців розвісили на багатоповерхівках у Прилуках працівники комунального підприємства «Прилукижитлобуд». Люді повинні протягом місяця визначитись з управителем, а якщо не вдасться, то передати ці повноваження міській раді.

Ольга Куценко: «Нічого тоді по цьому поводу не знаю. Не було зборів. Понятно, шоб організувать ту чи іншу процедуру, треба проводити збори. І ми повинні оприділицця куди нам краще, хай нам розкажуть, хто нас буде краще обслуговувать.»

Наталія Бондаренко: «Я не знаю ніякої інформації ще, не в курсі дєла. Ніхто нічого не говорив, ніде ні об’яви немає нічого.»

Ольга Тарасенко: «Збирали один раз ще осінню, а так не визначились зовсім. Я не знаю, я просто не знаю, це треба збиратись нам і говорить. Чесне слово. А час підпирає?»

Міська рада оголосила конкурс на призначення управителів у багатоквартирних будинках, пропозиції від бажаючих приймаються до 8 квітня.

Павло Романько, начальник відділу комунального господарства управління житлово-комунального господарства та комунальної власності Прилуцької міської ради: «Як зазначено в законі, якщо протягом року з дня набрання чинності закону, співвласники будинку, де не створене ОСББ, не визначились з формою управління багатоквартирним будинком, то управління таким будинком здійснюється управителем, якого призначає на конкурсних засадах орган місцевого самоврядування. Тож виконком прийняв рішення про проведення конкурсу, створення комісії з проведення конкурсу та про список багатоквартирних будинків. До 10 березня на сайті міськради зявиться оголошення про конкурс. Пропозиції від учасників будуть прийматись до 8 квітня.»

У Прилуках в 40 будинках діють ОСББ. Решту - 268 багатоповерхівок, обслуговує одне комунальне підприємство –  «Прилукижитлобуд». На сьогодні немає жодного будинку, де призначили управителя. Мешканці деяких починають визначатись, каже начальник «Прилукижитлобуду» В’ячеслав Сивенко.

 «Десь 10 будинків уже питали що їм робити далі, як оформлювати протоколи. Я думаю, що це питання у них найближчим часом буде вирішено»

Вячеслав Сивенко каже, «Прилукижитлобуд» братиме участь у конкурсі і планує здійснювати управління більшістю із багатоповерхівок, які обслуговує нині.  

 «Є певні вимоги до підприємства, яке бере в цьому конкурсі участь. Не менше 2

років роботи у даній сфері, наявність матеріально-технічної бази, наявність

людей, і найголовніше, шо вимагає закон – це обучені і сертифіковані люди по

управлінню багатоквартирним будинком, щоб були сертифікати у цих людей»

На даний час конкуренції я б сказав, немає, ну все може бути. Але таких, щоб 2 роки обслуговували будинки по місту прилуки зараз таких немає»

Мешканці будинку 263 на вулиці Київській, щоб розібратись з ситуацією, запросили до свого двору представників ЖЕКу. Послухали законодавчі вимоги і вирішили, як управляти своїм будинком.

Анатолій Боровик, мешканець багатоквартирного будинку: «На даном етапі вибирать управителя нашим будинком я думаю ми всі будемо за сотруднічество з жеком, потому що без нього ми нічого не зробим, ОСББ ми не потянем , дом маленький, одні пенсіонери живуть.»

Павло Романько, начальник відділу комунального господарства  управління житлово-комунального господарства та комунальної власності Прилуцької міської ради: «Хоч уже і є рішення виконавчого комітету про призначення конкурсу, але якщо люди протягом цього місяця проведуть збори і створять осіб або виберуть управителя, то ми виключимо їх будинок із конкурсного списку.»