П’ята річниця повалення Леніна у Чернігові. Що планує робити із залишками пам’ятника міський голова Владислав Атрошенко?

19:42, 21 лют. 2019
 
П’ята річниця повалення Леніна у Чернігові. Що планує робити із залишками пам’ятника міський голова Владислав Атрошенко?

Що буде із залишками бронзового пам’ятника Леніну, який знесли п’ять років тому у Чернігові, міський голова Владислав Атрошенко поки не знає. Про це він сказав журналістам UA: Чернігів.

Вечір 21 лютого 2014-го. У центрі Чернігова збирається натовп аби повалити пам’ятник Леніну.

Відтоді його зберігали на спецкомбінаті комунально-побутового обслуговування. В лютому 2017-го працівник цього підприємства викрав кілька фрагментів пам’ятника та здав їх на металобрухт.

Владислав Атрошенко – міський голова Чернігова: «У нас немає точної ваги. Біля 10 тонн була вага цілого пам’ятника. Ну, очевидно, 20-25, можливо, 30% залишків у ваговому вимірі пам’ятника знаходиться зараз на зберіганні на спецкомбінаті, комунальному підприємстві.»

Що буде із залишками пам’ятника, міський голова каже – не знає.

«Прийде час. Це, можливо, п’ять, можливо, десять років. І цей пам’ятник очевидно буде прийняте рішення – він буде списаний, проданий – комісійно. Я можу вас заспокоїти в тому плані, що все, що відбувається сьогодні з усіма залишками бруківки, бордюрів, будь чого – це тільки комісійно все відбувається. Ніхто один не може там покласти собі в багажник вивезти і щось зробити з цим.»

Постамент, на якому стояв пам’ятник, намагались демонтувати декілька разів.  Спочатку це не вдавалось через міцність бетону, потім через ціну, яку пропонували підрядники за таку роботу – мільйон триста тисяч гривень. Спиляли його минулого року алмазним тросом за 200 тисяч гривень. Владислав Атрошенко розповів, що буде на площі Героїв Небесної сотні, де він раніше стояв пам’ятник.

«Це буде просто алея. Там не розумно, на мій погляд і на погляд фахівців, архітекторів – не розумно, щоб алею перегороджували будь-які пам’ятники. Я думаю, якщо мова йде про пам’ятник героям, загиблим за незалежність України, героям Майдану, то це буде чи зліва, чи справа. Ну, точно не на центральній частині.»