Халявинці підтримали пропозицію об’єднатися у громаду

19:40, 21 лют. 2019
 
Халявинці підтримали пропозицію об’єднатися у громаду

У Халявині Чернігівського району підтримали пропозицію об’єднатися в громаду з селами Петрушин, Терехівка, Вознесенське та Киселівка. Таке рішення одноголосно прийняли сьогодні на сході села. Про об’єднання у Халявині думають з 2015 року. Тоді за перспективним планом Халявинська громада мала включати Роїщинську, Хмільницьку, Терехівську й Петрушинську сільські ради. Така ініціатива не знайшла підтримки всіх сіл. Тим часом Хмільницька громада об’єдналася з Роїщем і Довжиком. Торік перспективний план змінився, разом із ним змінився і варіанти об’єднання Халявинської громади.

Четвер, 10 година ранку. До Халявинської сільради на загальні збори сходяться люди. У порядку денному чотири питання. Серед них – про ініціювання добровільного об’єднання, яке порушується в громаді з 2015 року.

Наталія Мацько, місцева жителька: «Люди голосували проти об’єднання, кожен хотів щоб було з центром у своєму селі, яке може бути самодостатнім. Вже треба що пропонують, так і об’єднуватись.»

Ірина Кудрик, директор Центру розвитку місцевого самоврядування: «У нас в області має бути сформовано за перспективним планом 52 об’єднані громади, сьогодні їх уже є 45. В цих громадах живе 80 відсотків населення області. І лише 20 відсотків, це жителі таких сіл як Халявин, які сьогодні поки ще не визначились. Думають.»

На п’ятому році децентралізації думати халявинцям лишилося про таке: об’єднатися з межуючими селами, які ще не відійшли в інші ОТГ, приєднатися до вже існуючих громад або до Чернігова.

«Ті сільські ради, які знаходяться в межах 20 кілометрів по дорогах з твердим покриттям навколо Чернігова, вони можуть бути частиною великої Чернігівської об’єднаної територіальної громади. Але для цього треба згода двох сторін. Сільських громад, і міської громади.»

У Чернігові вивчали питання приєднання навколишніх сіл до обласного центру, каже заступник міського голови Олександр Ломако. Зацікавлення не знайшли.

Олександр Ломако, заступник міського голови Чернігова: «Приєднання навколишніх сіл до Чернігова ніяких ні економічних, ні політичних, ні майнових, ні інших бонусів, вигід для мешканців Чернігова не дають. Навпаки, це дають додаткові зобов’язання громаді Чернігова, яка зі свого бюджету буде змушена фінансувати різноманітні інфраструктурні проекти.»

Олександр Мельник, радник з місцевих фінансів Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування: «Якщо ти багатий, то ти не хочеш ділитися. І тому вони не поспішають об’єднувати села.»

Не думають про приєднання до обласного центру й халявинці. Обговорюють об’єднання з сусідніми сільськими радами.

«От ми об’єднаємося, у нас немає не ферми, не заводу, треба, щоб спонсор був, щоб нам допомагав, а ми бідні. У нас взагалі немає нічого.»

Ірина Кудрик, директор Центру розвитку місцевого самоврядування: «Ви витрачаєте свій час щоб вирішити, платити гривню чи дві за ксерокопію. А в об’єднаних громадах на зборах люди вирішують, побудувати нову дорогу чи освітити село, ремонтувати школу чи купляти транспорт для лікаря. Абсолютно змінилися сьогодні обсяги тих питань, на які вливає ОТГ. Тому що разом за повноваженнями ще йдуть і гроші.»

Після майже годинного обговорення питання ставлять на голосування.

Алла Лісова, сільська голова Халявина: «Хто за те, щоб ініціювати об’єднання в Халявинську громаду сільських рад: Терехівська, Петрушинська, Вознесенська й Киселівська. Хто «за»? – Всі «за». – Ми будемо ініціювати і чекатимемо відповіді від них.»

Тепер це рішення мають підтримати на сесіях Халявинської та решти сільських рад.

Сергій Пархоменко, місцевий житель: «Куди нас заберуть, туди треба і йти.»