Виклики і здобутки 2023 року та плани на 2024-й від Суспільне Чернігів

Виклики і здобутки 2023 року та плани на 2024-й від Суспільне Чернігів

4 січ. 2024

Яким були найбільші професійні виклики для команди Суспільне Чернігів, яким досягненням раділи та які плани будують на рік майбутній? Про це розповіли керівники різних напрямів роботи Чернігівської філії Суспільного.

Читайте також: Зміни у телепрограмі Суспільного в січні

Вадим Соколюк, менеджер Суспільне Чернігів:

Для нас 2023 рік був дуже продуктивним. Кожен реалізований проєкт був викликом, проте всі вони завершились доволі успішно. Найбільшим здобутком, як на мене, стали нові професіонали, які приєдналися до нашої команди. Впевнений, що це матиме позитивні результати вже у найближчому майбутньому.

Нам вдалося придбати дуже необхідну техніку завдяки нашим друзям із США. Завдяки друзям з Литви ми встановили дизель-генератор, чим забезпечили безперебійність своєї роботи. Дуже вдячні за допомогу всім, хто нас підтримує.

Варто згадати трьох наших колег, які захищають Україну в лавах Сил Оборони. Ми пишаємося ними і намагаємося допомагати.

Наразі у нас триває будівництво нової телевізійної студії. 

Наступного року нас чекають великі зміни в плані виробництва творчих проєктів — їх стане більше. Думаю, ми станемо ще більш помітні. Водночас будемо поліпшувати якість тих проєктів, які вже існують, зокрема новин. Новий 2024 рік точно не буде простим, але ми сподіваємося на краще, що зможемо реалізувати задумане.

Алла Скорик, шеф-редакторка Суспільне Чернігів та північно-східного хабу Суспільного:

Головний виклик 2023-го — це перебудувати роботу редакції, щоб бути максимально ефективними. Чернігівська філія стала центром виробництва північно-східного хабу, який об’єднав команди трьох регіонів — Чернігова, Сум та Полтави. І я дуже сподіваюся, що наша спільна робота має дати на виході ще більше контенту і розширення аудиторії. Команди адаптувалися до роботи в критичних ситуаціях, ми пережили повномасштабний наступ, обстріли, блекаути, хакерські атаки і вийшли з цього сильнішими.

Здобуток команди — це дві відзнаки «Честі професії». Премію за «Найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа» отримав репортаж «Вибух на Валу в Чернігові: як це відбувалося та які наслідки» (авторка Дар’я Янушкевич). У номінації «Найкраща аналітика в локальному медіа» переміг трисерійний документальний фільм «Битва за Чернігів» (автор — Андрій Тіток). Також отримали відзнаку від Media Development Foundation, як найстійкіше медіа Most Resilient Media Award.

Головне для нас — це зберігати і закріплювати довіру нашої аудиторії, а це — збільшення підписок на наші платформи. Іще до здобутків додаю проведення Медіашколи. Ми справді відчували певний кадровий дефіцит, і зрозуміли, що мусимо навчати людей самі, шукати вмотивованих співробітників. Цьогорічний набір показав, що в суспільстві є запит до освоєння нових професій, до перепрофілювання. Ми отримали 185 заявок на участь у школі. А за її результатами, троє випускників отримали у нас роботу.

Протягом минулого року ми випустили два документальні проєкти  – «Славутич – це Україна» та #Лютий #Опір #Прилуки. Це гіперлокальні історії про невеликі містечка та супротив, який вони чинили російській агресії. Коли ми задумували зйомки цих проєктів, не розраховували, що вони стануть цікавими не лише місцевій аудиторії, а всій Україні.

Наступного року хочеться зосередитися на якості. В результаті побачимо більше контенту, важливих тем, підсилення регіональної журналістики, розширення аудиторії. Це означатиме, що всій команді потрібно розвиватися, отримувати нові уміння, розширювати компетенції, працювати над собою. 

Ольга Конопацька-Плєхова, продюсерка з виробництва Суспільне Чернігів:

Найбільшим викликом для мене особисто було повернення до роботи на Суспільному після трирічної перерви. Перший робочий день був навіть не в Чернігові, а в Ужгороді, куди зведена команда з Чернігова, Черкас та Одеси поїхала на 2 тижні підміняти команду інформаційного ранку «Суспільне. Спротив». Це був дійсно виклик, бо треба було фактично за день зрозуміти структуру, робочі процеси проєкту, і включитися повністю в роботу.

Для команди ж найбільший виклик, напевно, не відрізняється від того, який зараз переживають всі українці, — не просто існувати в умовах війни, а якісно працювати і розвиватися. За цей рік ми маємо декілька проєктів з мільйонними переглядами на ютубі, матеріали з унікальними героями, продовжує працювати наша команда у прикордонній з рф громаді.

Зараз наша головна місія — не лише доносити до українців достовірну інформацію в умовах інформаційної війни, а й документувати військові злочини росії. Це непроста робота з емоційної точки зору, і з цим теж треба справлятися.

Крім цього, робимо і додатковий контент, здебільшого соціального спрямування — приміром, з акторами Чернігівського драматичного театру ми записали відеоролик, аби привернути увагу світу до ракетного удару по театру та вшанувати пам’ять загиблих у цій війні українців. Крім того, зробили низку міжпрограмних відео для проєкту «Суспільне. Спротив» — наприклад, до Дня Незалежності, а також з колегами з інших філій всеукраїнський проєкт «Колядки з бомбосховищ». На 2024 рік теж вже маємо плани — це і документальні фільми, і міжпрограмний продукт, і спецпроєкти. Над цим працює вся команда Суспільне Чернігів — ми опрацьовуємо і обговорюємо всі ідеї, які виникають у кожного працівника, найкращі — реалізуємо.

Андрій Тіток, продюсер новин Суспільне Чернігів:

 

Головний виклик року, що минув, — не збавити обертів. Попереднього ми підняли планку доволі високо, тому у 2023-му для мене і для команди було важливим не понизити цю планку, не розслаблятися, працювати так, як і до цього. Вважаю, що у нас це вийшло, в дечому ми навіть виросли. Щодо здобутків, то минулого року команда отримала багато відзнак. Наші проекти, наші співробітники на початку 2023 перемогли у багатьох номінаціях Суспільний Код. Нас відзначили у найпрестижнішій журналістській премії в Україні «Честь професії».

Великий здобуток минулого року, що ми залишаємося цікавими жителям Чернігівщини. Для нас дуже важливо бути затребуваними, тоді ми бачимо, що йдемо правильним шляхом. На мою думку, 2023 року ми зберегли цю тенденцію — продукт, який ми виробляємо, потрібен. Для мене це дуже велика честь і дуже велика відповідальність.

В моїй сфері роботи вдалося реалізувати документальний проєкт «Славутич – це Україна». Для мене це була важлива робота, я хотів якісно розповісти історію того, як місто проганяло російських окупантів. Перегляди та коментарі до цього фільму показали, що він дійсно вийшов непоганим. Ще один успішний проєкт — Медіашкола. Цього року ми втретє проводили таке навчання і прийняли рекордну кількість заявок. Для мене це важливий проєкт, і я не хотів би тут зупинятися на досягнутому.

Плани на майбутнє — вижити, продовжити тримати планку.  

Денис Шапошніков, керівник діджитал-відділу Суспільне Чернігів:

Аудиторія Суспільне Чернігів протягом 2023 року найбільше зросла на ютубі: наші відео подивилися понад 110 мільйонів разів, що на 116 % більше ніж попереднього року, кількість підписників перевищила 280 тисяч — аудиторія збільшилась більше ніж вдвічі порівняно з 2022-им. Найбільше дивилися: #Лютий #Опір #Прилуки, інтерв’ю з матір’ю Героя України Олександра Мацієвського, інтерв`ю з Героєм України Леонідом Яковишиним.

На сайті Суспільне. Новини в Чернігівській області протягом року ми нарахували понад 7 млн 600 тисяч унікальних користувачів, що на 63% більше, ніж було минулого року.

Наші успіхи — це робота нашої великої команди. Це пошук цікавих історій, це переживання історій разом з їхніми героями, це професіоналізм, правильне ставлення до роботи кожного члена команди. Все це дає нам змогу рухатися вперед, розвиватися, підкорювати нові вершини в нашій професії. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: