Два проєкти журналістів Суспільне Чернігів — переможці премії «Честь Професії»

Два проєкти журналістів Суспільне Чернігів — переможці премії «Честь Професії»

5 чер. 2023

У п’ятницю, 2 червня, п`ять проєктів Суспільного Мовлення обрано переможцями у різних номінаціях щорічного конкурсу професійної журналістики «Честь Професії»*. Серед них два проєкти Суспільне Чернігів:

«Я боялася перемогти в цій номінації, бо це була зйомка сімейного фестивалю, яка зовсім не передбачала вибуху і постраждалих дітей. Забути ті обличчя важко. Коли ти працюєш в регіональному медіа на кордоні, й прикордонну Чернігівщину обстрілюють щодня, здається, що небезпека буде там, де лунають вибухи, але ти насправді не знаєш, де він пролунає сьогодні, — розповіла авторка сюжету Дар’я Янушкевич. — З вашого дозволу хочу і буду, напевно, оцінювати цю відзнаку як відзнаку всієї нашої команди, яка працює в регіоні, бо це велика команда людей. Мені б хотілося, щоб наступного року ця відзнака також поїхала до Суспільне Чернігів з однієї причини — рік тому саме в цій номінації переміг Олександр Котенко, мій колега, також Суспільне Чернігів. Сьогодні він служить у лавах Збройних сил України. Сьогодні цю відзнаку до Чернігова повезу я, то хай це стане класною традицією, щоб наступного року ця нагорода також поїхала до Чернігова».

«По-перше, хочу подякувати журі, що до фіналу дійшло два мої матеріали в різних номінаціях. Це, зрозуміло, не було б можливими без нашої команди, але й без генеральних продюсерів всіх свят і всіх подій в Україні — Сил оборони України. Чому для мене ця історія “Битва за Чернігів” важлива?! В історії України багато героїчних, але трагічних історій, історій поразок. Мене дуже тішить, що ми з вами за останній рік стали свідками і фіксуємо історії героїчні, історії перемог. “Битва за Чернігів” — одна з історій перемоги на шляху до глобальної перемоги», — підкреслив під час виступу Андрій Тіток.

Також серед лауреатів — «Зайченя, терпи. Репортаж з Дніпра: як рятують людей з-під завалів» від команди Суспільне Новини, «Володимир Вакуленко: вбивство і спадок письменника» від Суспільне Харків, проєкт «Буча 22» від Суспільне Новини.

«Хотіла б подякувати всім від імені мого колеги. Він працює, тому не може бути присутнім. Насправді цей матеріал про трагічну подію, втім тут є місце темі взаємодопомоги, співчуття та об’єднання», — зазначила під час церемонії нагородження співавторка проєкту Олена Дуняк.

  • Переможець в номінації «Найкраще розслідування» — проєкт «Буча 22» (Алла Садовник, співавтори: Інна Білецька, Олександр Стратонов, Владислав Васильченко, Світлана Коваль, Ганна Калаур, Павло Ільчук, Суспільне Новини).

«Це, беззаперечно, командна і взаємодоповнююча робота, у нас вийшов симбіоз журналістики з документалістикою. Документалістика неможлива без героя, персоніфікації, тож в роботі над цим матеріалом у нас виникла необхідність максимальної персоніфікації воєнних злочинів. Алла Садовник, Інна Білецька, Ганна Калаур, проробивши титанічну роботу, зробили важливий крок в ідентифікації підрозділів, імен, прізвищ, які стоять за воєнними злочинами росії. Нещодавно вийшло продовження “Бучі 22” — “Буча: екіпаж 111”. Це фактично рік роботи. За цей час ідентифіковано найбезпосередніших виконавців, які були першими свідками у розстрілі родини Чикмарьових. 

Ця відзнака не лише команді, я хотів би її присвятити також стійкості наших героїв, безстрашності Олександра Чикмарьова, який, будучи пораненим у тяжкому стані, все ж розповідав і давав нам свідчення з перших вуст, без яких неможливо було би зробити це розслідування. Й дякую Збройним силам, що зайшли в Бучу, і зайдуть туди, куди ще не зайшли», — зауважив на церемонії режисер документального розслідування Владислав Васильченко

Переглянути трансляцію церемонії можна за посиланням.

Зазначимо, фіналістів XIV конкурсу професійної журналістики «Честь Професії 2023»* оголосили у шести основних та чотирьох спеціальних номінаціях. Загалом, на конкурс учасники подали 1037 матеріалів від 633 журналістів і журналісток із медіа з усіх регіонів країни, що були оприлюднені з 1 червня 2022 року до 31 січня 2023 року.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

* Загальнонаціональний Конкурс професійної журналістики «Честь Професії 2023» став можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.