14 нацгвардійців вдома, вижила після обстрілу у погребі, голова ВЛК під вартою | 31.05.2024

31 тра. 21:00


31 травня Україна повернула з російського полону 14 нацгвардійців, які у лютому 2022 року несли службу на Чорнобильській атомній електростанції. Всі вони родом з Чернігівщини.

Один цивільний загинув, двох поранило, два будинки згоріли вщент, ще кілька пошкодило. Такі наслідки обстрілів прикордоння Семенівщини російськими військами. Загалом з понеділка по п’ятницю був 161 прихід по 18 населених пунктах у Семенівській, Новгород-Сіверській, Сновській та Городнянській громадах.

Під час артилерійського обстрілу вскочила у погріб і не могла з нього вибратися, бо вихід привалило цеглою. Раїса Бавикіна з прикордонного Костобоброва, що на Семенівщині, опинилися в пастці під власним будинком, який загорівся після влучання снаряда.

Жодної звістки за понад 2 роки. 29-го березня 2022-го року російські військові викрали з робочого місця старосту села Нові Боровичі Сновської громади Анатолія Сірого. Його син Євгеній розповів: вони зверталися як до українських правоохоронців, так і до міжнародних організацій.

Голову ВЛК Чернігівської області Віктора Лугіна залишили під вартою до 12 липня. Таке рішення ухвалив Чернігівський апеляційний суд. 60 діб тримання під вартою з можливістю внесення застави у понад 7,5 мільйонів гривень за кожного. Такі запобіжні заходи 29-го травня обрали в Новозаводському районному суді Чернігова двом підозрюваним у підриві банку. 29 червня у Чернігові відкрили для проїзду вулицю Любецьку. Її перекрили торік наприкінці березня для ремонту водогону. Роботи виконували поетапно на різних ділянках. Точну суму, яку витратили на все, поки що назвати не можуть.

Залишити рішення суду першої інстанції без змін та призначити покарання у вигляді 12 років ув’язнення. Таке рішення 28 травня ухвалив Чернігівський апеляційний суд щодо 15 російських військових, які у березні 2022 року у селі Ягідне на Чернігівщині незаконно ув’язнили у підвалі школи 368 людей й використовували їх як "живий щит" для себе.

Майже рік не можуть завершити будівництво нової їдальні в Іванівському ліцеї. Як розповів директор навчального закладу Ігор Черевко, стару будівлю двічі пошкодили під час активних бойових дій у лютому-березні 2022-го. Її визнали аварійною, знесли й торік у жовтні розпочали будівництво нової.

Двоповерховий будинок на вулиці Шевченка у Чернігові, який був пошкоджений під час ракетного удару 17 квітня 2024 року, підлягає відновленню.

Вигнали автоматною чергою з-під БМП та відвели на допит. Двоє бійців 164-го батальйону територіальної оборони з Прилук Олександр та Андрій взяли в полон чотирьох росіян. Це сталося на Авдіївському напрямку під час «зачистки» після невдалого штурму противника.

Головні події тижня — в дайджесті Суспільного.

 

Інші випуски
Більше відео