У Прилуках презентували фільм #Лютий #Опір #Прилуки

У Прилуках презентували фільм #Лютий #Опір #Прилуки

7 бер. 2023

4 березня у місті Прилуки на Чернігівщині, команда Суспільне Чернігів провела допрем’єрний показ документального проєкту #Лютий #Опір #Прилуки, в якому показується як українські бійці тримали оборону Прилуцького району від російських окупантів у лютому та березні 2022 року. Участь у передпоказі взяли герої фільму, які працювали на Прилуцькому напрямку.

Читайте також: Бомбардування вулиці Чорновола: що згадують чернігівці, як розслідують злочин. Репортаж Суспільного

«У цього фільму є кілька особливостей — фактично його більша частина знята на Iphone. Друге — це дебютна робота Надії. Висловлюю вдячність всім, хто сприяв у зйомках, а також операторам: Дмитру Потіпаці, Олексію Підгайному, Владиславу Коліснику, Олександру Сідько. Режисерам монтажу: Сергію Мельникову, Костянтину Мурачу. За графіку — Дмитру Сахону. Звукорежисери: Дмитро Горнов, Віктор Нешайний», — говорить продюсер Суспільне Чернігів Артем Шелковий.

Авторка проєкту — журналістка Суспільне Чернігів у Прилуках Надія Мартишко. У лютому 2022 року вона приєдналася до команди Суспільного через проєкт із розбудови гіперлокальної мережі.


«Тепер всі герої фільму і мої герої також! Супергерої нашого часу, хоча здебільшого вони такими себе не вважають. Ті, хто вперше чи не вперше взяли до рук автомати, пляшки для коктейлів Молотова, все, чим можна захищатися, і пішли назустріч танкам, хто зупиняв колони на підступах до мирних Прилук, штурмував ворожі блокпости, змушував росіян кидати важку техніку і тікати в жаху куди подалі. Розказати їхні історії — це найменше, що я могла для них зробити і найбільше, що колись робила в професійному аспекті», — розповідає авторка проєкту Надія Мартишко. — «Найцінніше для мене, що під час презентації зі мною була команда Суспільне Чернігів, та на запрошення відгукнулися герої фільму — військовослужбовці трьох збройних формувань ЗСУ, які працювали на Прилуцькому напрямку».

«Про Прилуки, його лютий та березень, я чула різне протягом року. Що хтось місто відкупив, що святий дух направив росіян йти в обхід Прилук. Що знають про цей період самі прилуччани? Багато жителів провели місяць в укриттях, без зв’язку, часто без доступу до інформації. І просто не знали про бої, які відбувалися навколо», — розмірковує головна редакторка Суспільне Чернігів Алла Скорик.

Прем’єра фільму  #Лютий #Опір #Прилуки відбулася 5 березня на ютуб-каналі Суспільне Чернігів. Менш ніж за дві доби стрічка зібрала майже 300 тисяч переглядів.

#Лютий #Опір #Прилуки — вже другий фільм від команди Суспільне Чернігів, що докладно розповідає про історію оборони Чернігівщини. Перша стрічка — «Битва за Чернігів» мала три серії, які зібрали понад 3 мільйони переглядів на ютуб-каналі Суспільне Чернігів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та УР Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: