Випробування, вдячність та ріст попри все — чим жила команда Суспільне Чернігів у 2022 році

Випробування, вдячність та ріст попри все — чим жила команда Суспільне Чернігів у 2022 році

10 січ. 2023

Минулого року Чернігівщина пройшла через багато випробувань, але вистояла та почала відроджуватись. Команда Суспільного у Чернігові весь час лишалась разом зі своєю аудиторією. Яким побачили цей рік керівники Суспільне Чернігів?

«Минулого року з’явилося ще більше відчуття важливості Суспільного мовника, але я хотів би говорити про вдячність подякувати людям, які нас читають, надсилають різноманітні матеріали, діляться своїми історіями, фотографіями, відео. Подякувати нашим партнерам та просто небайдужим людям, котрі допомагали, підказували, сприяли. Оце видається мені найбільш важливим. 2022 рік надзвичайно виснажливий, але він про вдячність», — говорить продюсер Суспільне Чернігів Артем Шелковий.

Читайте також: 2022 рік у цифрах: скільки грошей на ЗСУ вдалося зібрати Суспільне Чернігів під час аукціонів

«Протягом року значною мірою сфокусувалися на безперебійному забезпеченні критично важливих для роботи філії речах: безпека; можливості виїзду знімальних груп на місця зйомок, адже мали проблему з транспортними компаніями, які до 24 лютого забезпечували перевезення; організацію альтернативних джерел електроживлення у періоди вимкнення електрики. Разом із тим, вдалося реалізувати/закінчити заплановані будівельні роботи, як-то будівництво звукоізольованої начиточної кімнати, кухні, поточного ремонту гаража та іншого. Щасливий, що вся команда витримала непростий рік без втрат, за що їм вдячний», розповідає менеджер Суспільне Чернігів Вадим Соколюк.

«Я б назвала 2022-й роком випробувань, складних рішень і шаленого росту. Це рік протиріч   розпачу, сліз, втрат, а з іншого боку гордості, мотивації, натхнення та радості. І знову  невизначеності. 

Тим не менше, Суспільне Чернігів закінчило цей рік ростом аудиторії. Фейсбук-сторінка має 300 тисяч підписників, телеграм-канал — 163 тисячі, ютуб-канал — 119 тисяч, інстаграм-сторінка — 43 тисячі, вайбер-канал — 40 тисяч підписників, — говорить шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик.


Читайте також: 2022 рік у цифрах: як читали та переглядали Суспільне Чернігів на сайті та у соціальних мережах

«Повномасштабне вторгнення нас змінило, ми зрозуміли, що до того працювали “в теплій ванній”. З 24 лютого цінність інформації з Чернігівщини виросла в сотні разів: її потребували вдома, люди, які опинялися в окупації або в тилу ворога, ті, хто ховався у підвалах, хто стояв у чергах за водою та їжею, чиї житлові квартали опинялися під ударами. Новини з Чернігівщини чекала вся Україна і люди за кордоном. Посипалися запити від найбільших медіа Європи та США, і ми намагалися їх усі задовольнити», — продовжує Алла Скорик.

Читайте також: 2022 рік у цифрах: які відео на YouTube-каналі Суспільне Чернігів зібрали найбільше переглядів

Попри те, що у березні команда Суспільне Чернігів повністю працювала віддалено від офісу, новини в телеефірі вдалося відновити — з Волинської філії. Всі інші платформи — радіо, сайт, соцмережі — працювали у посиленому режимі, цілодобово. 

«Я дуже вдячна своїй команді, люди не просили вихідних, всі розуміли цінність своєї роботи. У самому Чернігові залишалися кореспонденти Суспільне Чернігів: Олександр Котенко, Аліна Клименко, Тетяна Крижева. Наші оператори: Микола Іванчик, Олександр Поліщук. Вони документували те, що відбувається в місті», — каже Алла Скорик. 


Після деокупації області команда Суспільного у Чернігові зіштовхнулася з новими викликами заміновані території, вкрай важке логістичне сполучення між населеними пунктами через зруйновані мости.

«Ми почали знімати відбудову, повернення життя до Чернігова. Документували воєнні злочини, які скоїли на Чернігівщині росіяни. Це були історії, в які просто спочатку неможливо повірити. Скажімо, як повірити, коли жителі деокупованого села розповідають про чоловіка, який вибрався з могили після катування та розстрілу. Ми його таки знайшли. Це Микола Куліченко, про нього потім напише CNN, BBC, The Wall Street Journal, а автор матеріалу Олександр Котенко отримає за це відзнаку “Честь професії”. Журналісти Суспільне Чернігів першими змогли задокументувати статевий воєнний злочин, скоєний на Чернігівщині російським військовим. Його вдалося ідентифікувати, і вже є вирок суду першої інстанції у цій справі. Для нашої команди це дуже важливо, тому що ми бачимо результат своїй роботи» , — зазнача шеф-редакторка. 

У листопаді-грудні 2022 року команда Суспільне Чернігів випустила документальну трилогію «Битва за Чернігів». Перша, друга та третя серії доступні для перегляду на ютуб-каналі з англійськими субтитрами. 

«Битва за Чернігів» трисерійний фільм, над яким працював Андрій Тіток ще одна ниточка з нашою аудиторією. Нам вдалося заповнити прогалину показати глядачеві оборону Чернігова з точки зору військових і самих оборонців. Ми отримали багато відгуків від глядачів, і попри те, що війна триває, таки наважились провести офлайн зустріч зібрати героїв фільму та чернігівців на преспоказі. Все-таки Суспільне – це про об’єднання людей», — підсумовує Алла Скорик.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо «Чернігівська хвиля». 

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: