Спеціальний кореспондент Суспільне Чернігів отримав спецприз конкурсу «Честь Професії»

Спеціальний кореспондент Суспільне Чернігів отримав спецприз конкурсу «Честь Професії»

30 вер. 2022

Спеціальний кореспондент Суспільне Чернігів Олександр Котенко отримав спецприз конкурсу професійної журналістики «Честь Професії» за найкраще новинне висвітлення резонансної події в локальному медіа. Нагороду вручили за проєкт «Історія чоловіка, який вибрався з могили після розстрілу. Лежав між двома вбитими братами», який журналіст створив спільно з оператором Миколою Іванчиком.

Читайте також: «Інформація, яку ти знайшов, може врятувати життя», — журналістка Суспільне Чернігів Аліна Клименко

«Чому подав саме цю історію: по-перше, я тричі їздив в цей населений пункт в Чернігові, шукав саме Миколу Куліченка, який вибрався з могили — не вдалося його знайти, сусіди довго не відкривали, де ж він знаходиться. Ми знали, де він живе, але він проживав потім у батька свого. 

І це дійсно така історія, коли ти приїжджаєш на могилу, де він був закопаний, разом зі своїми братами, враховуючи, що їх трьох розстріляли, йому просто пощастило, що він в певний момент поворушив головою і куля пройшла на виліт.

Чернігівщина і саме люди на Чернігівщині з перших днів повномасштабного вторгнення на собі відчули, що таке війна і що таке “рускій мір”. І ось саме Микола Куліченко, я думаю, відчув це найбільше серед усіх людей на Чернігівщині, а історій жахливих там багато. Тому дякую Миколі Куліченко, що він вижив. Слава Україні», — сказав Олександр Котенко під час отримання спецпризу. 

Читайте також: Історії вчителів під час війни — спеціальний випуск «Суспільне. Спротив»

Зміг вибратися з могили після того, як росіяни розстріляли його в лісопосадці разом з двома братами. Це сталося на Чернігівщині. Троє братів потрапили у полон до росіян після окупації села, пройшло три доби допитів та розстріл. Після звільнення села могилу розшукали, там було вже два тіла. У чоловіків були зв’язані ноги та руки і вогнепальні поранення в голову, підтвердив Суспільному прокурор Чернігівської окружної прокуратури Сергій Хамайко. Журналісти Суспільне Чернігів знайшли третього брата і показали його історію.

Загалом, три проєкти Суспільного у трьох спецпризах — переможці XIII конкурсу професійної журналістики «Честь Професії», який проведено в межах події National Media Talk* 29 вересня. 

За перемогу цьогоріч змагалося 50 матеріалів-фіналістів у 6 основних, 2 спеціальних номінаціях та за 8 спецпризів конкурсу. Усього учасники подали 902 журналістські матеріали, оприлюднені в медіа з 1 січня 2021 року до 31 травня 2022 року.

Додамо, «Честь Професії» — це загальнонаціональний конкурс професійної журналістики, який проводиться з 2010 року. Організатор конкурсу — Національна асоціація медіа. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо «Чернігівська хвиля»

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: