«Подібного в Україні немає»┃Документальний проєкт про палац останнього гетьмана Лівобережної України

22 сер. 18:30


Північ України. Місто Батурин. У XVIII столітті у ньому правив останній гетьман Лівобережної України Кирило Розумовський. Розкішний палац майорів на пагорбі біля річки Сейм. Російська імперія та згодом Радянський Союз перетворили палац на руїни. Він бачив пожежі та заростав бур’янами. Місцеві жителі розказують, як біля нього випасали худобу та дітьми бігали гратися до містичної будівлі.

Ряд випадкових і невипадкових подій подарував бароковому палацу «щасливий квиток» на відродження. 15 років тому, 22 серпня 2009 року, в Батурині відкрили відреставрований палац.

Хто такий гетьман Кирило Розумовський і чому його резиденція була саме у Батурині? Чому Віктор Ющенко приділяв увагу саме цій історичній пам’ятці? Як олігархи у туфлях з крокодилової шкіри їли куліш та скинулися по мільйону на відбудову гетьманської столиці? Хто відповідав за гроші? Як підбирали інтер’єр та скільки витратили на реставрацію палацу Кирила Розумовського? Як та чим наповнювали триповерхові кімнати та що не вдалося доробити у заповіднику гетьманської доби — розкажемо далі.

Документальний проєкт записано в рамках проєкту "Важлива розмова".

 

Інші випуски
Більше відео