У Чернігові презентували проєкт Суспільного «Стихії війни» та говорили про розмінування

У Чернігові презентували проєкт Суспільного «Стихії війни» та говорили про розмінування

22 бер. 2024

20 березня у Чернігові команда Суспільного презентувала документальний проєкт «Стихії війни», частину якого знімали на Чернігівщині. 

Після перегляду обговорили проблему замінованих територій Чернігівської області. Крім того, міжнародна гуманітарна організація The HALO Trust провела лекцію «Ризики, які пов’язані з вибухонебезпечними предметами».

Читайте також: Суспільне покаже товариську гру молодіжної збірної України проти Марокко

«Ідея фільму виникла у квітні-травні 2023 року, а 6 червня росіяни підірвали Каховську ГЕС, і це стало для нас великим поштовхом для перших зйомок. Вже 9 червня ми були в Херсоні і фіксували все, що там відбувалось. Все це і лягло в основу частини про воду. Далі ми шукали та підбирали історії під інші стихії. Вогонь у Сумах, земля на Чернігівщині», — розповідає режисер та автор ідеї проєкту, головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін.

Презентація у Чернігові проходила в приміщенні бібліотеки ім. Коцюбинського. Це одна з бібліотек, які постраждали після влучання «іскандерів» у лютому 2022 року. Презентація була особлива тим, що на неї приїхали героїні фільму із села Буди Іванівської громади, яке перебувало в зоні активних бойових дій, і в якому все ще триває розмінування.

«Після деокупації Чернігівщини 10,5 тисяч квадратиних кілометрів території області потребували обстеження саперами. Це населені пункти, міста, ліси, поля – всі місця, де відбувалися бойові дії, де були обстріли чи позиції окупантів. За два роки вдалося обстежити близько 6-7 тисяч квадратних кілометрів. Необстежиними лишаються території 20-кілометрової зони прикордоння. Було помітно, що аудиторія співпереживала героям фільму. Ми всі разом пригадали, як війна відбилася на нашій землі, воді, на повітрі та нашому житті загалом», — зазначає шеф-редакторка північно-східного хабу Суспільного Алла Скорик.

Герої документального проєкту поділилися своїми враженнями від перегляду та історіями зіткнення зі стихіями війни.

Олексій Попруга до повномасштабного вторгнення працював в системі ДСНС, але не був сапером. Він опанував новий фах та приїхав на Чернігівщину з Івано-Франківщини розміновувати території. Олексій розповідав про особливості розмінування, а також те, що не вважає себе героєм, а просто виконує свою роботу. 

«Порівняно з військовими, які зараз утримують позиції, ходять у штурми і цілими днями у дуже великій небезпеці, наша робота не є якоюсь такою героїчною», — говорить Олексій Попруга.

Галина мешкає у селі Буди Іванівської громади. У цій громаді вже два роки йде розмінування. 

«У такий важкий час, як зараз, я зрозуміла, що головне — життя і здоров’я. Нехай скоріше завершиться війна і припиняться вбивства», — ділиться  мешканка села Буди Галина.

Нагадаємо, команда презентувала проєкт «Стихії війни» до другої річниці повномасштабного вторгнення.

«Прем’єрний показ відбувся у Львові. Також ми запланували зробити такі покази в інших у регіонах, де живуть наші герої. Власне, в Чернігові це вдалося, в Сумах та Одесі довелося скасувати заходи через загострення безпекової ситуації. Плануємо покази ще в Миколаєві. Згодом стрічку покажуть і за кордоном, наразі чекаємо завершення перекладу», —  повідомив Сергій Жулін.

«Стихії війни» можна переглянути на ютуб-каналі Суспільного.

Над фільмом працювали: 

  • режисер — Сергій Жулін;
  • оператори — Сергій Міщенко, Дмитро Бондаренко, Юрій Сисоєв, Сергій Шаповалов, Антон Романюк;
  • режисер монтажу — Тарас Романик;
  • графічний дизайнер — Андрій Дмитрик;
  • звукорежисер — Дарія Петренко;
  • композитор — Кирило Томашевський;
  • коректор кольору — Олександр Брамський;
  • редакторка — Галина Щерба;
  • адміністраторка — Софія Євган;
  • генеральний продюсер — Артем Шелковий. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.