Толока в Новоселівці: команда Суспільне Чернігів допомагала розбирати завали

Толока в Новоселівці: команда Суспільне Чернігів допомагала розбирати завали

1 сер. 2022

30 липня команда Суспільне Чернігів разом із сім’ями та друзями долучилася до прибирання завалів будинків у Новоселівці, що біля Чернігова. Загальну толоку там організувала одна з громадських організацій. 

Читайте також: Що закупили для захисників за підсумками аукціону та лотереї Суспільне Чернігів

«Ми всі живемо тут і розуміємо: якщо можемо чимось одне одному допомогти — нехай і не так часто, як би хотілося, — то чому б цього не зробити?» — каже менеджер Суспільне Чернігів Вадим Соколюк. —  Ідея виникла у колег з команди "Українського Радіо: Чернігівська хвиля": нещодавно вони запрошували на ефір волонтерів, які постійно займаються розбором завалів. Усі, хто брав участь у толоці, втомлені, але задоволені, що провели час із користю для громади. Дякуємо організаторам толоки за цю ініціативу, а людям — що долучилися».

Суспільне Чернігів відзняло з десяток історій в Новоселівці. Село за 9 кілометрів від Чернігова майже повністю знищене. Російська авіація постійно хаотично скидала потужні авіабомби на житлові будинки з перших тижнів повномасштабного воєнного вторгнення. 

«Там що не будинок — то влучання, що не родина — то життєва драма, — каже шеф-редакторка новин Суспільне Чернігів Алла Скорик. У суботу ми розбирали завали двох зруйнованих будинків, які належать одній родині. Вулиця Затишна, їй дісталися усі калібри, які тільки міг сюди принести ворог. Будинки розстрілювали з танків, градів, а потім кинули фосфорні бомби. Господар вижив, бо перед цим погодився виїхати з Новоселівки. А зараз в курнику збудував собі тимчасовий намет, живе там, розгрібає завали потроху. Роботи йому там на кілька місяців було. Ну і ми трохи допомогли пришвидшити процес. Коли розбирали один із будинків, під цеглою знайшли паросток троянди. Господар прибіг і заплакав. Сказав, це його улюблена троянда, вона пахне на весь двір. Якщо вона пережила фосфорне бомбування, то і родина зможе впоратися із такими випробуваннями».

Загалом, до толоки долучились близько 30 людей від команди Суспільне Чернігів

«Ми були шоковані від побаченого, але взяли себе в руки — і до роботи. Робота не з легких, але справилися, — згадує головний режисер Суспільне Чернігів Ігор Дерига. — Дівчата сортували цеглу, відбивали від неї молотками залишки цементу для того, щоб господарі змогли її використати в майбутньому для будівництва. Чоловіки вивозили тачками залишки будівельних матеріалів, розбивали залишки стін. Гадаю, кожен на наступний день відчув зроблене у своїх м’язах — боліло все! Але, то на користь доброї справи. Ми намагалися підбадьорити постраждалих своїм оптимізмом. Плануємо і надалі збиратися й допомагати людям, бо ми українці і ми єдині!».

Мотивували долучитись до допомоги тих, чиї будинки зруйнувала росія, героїв радіоефірів, — зазначає редакторка Суспільного радіо у Чернігові Юлія Найда. Каже: надихнулися після радіоефіру з Андрієм Галюгою та Олександром Тимошенком — волонтерами, які допомагають чернігівцям і жителям околиць міста розбирати завали.

«Розібрати залишки стін, відчистити цеглини, зрізати покручені вогнем металеві труби, вивезти залишки руїн на смітник, прибрати двір – це ж не важко. Важче мовчки стояти осторонь, або ще гірше, розповідати, як має бути, але нічого не робити. Важче усвідомлювати, що тут, де зараз лежить гора уламків і каміння, були кімнати, жили люди, вели побут, планували, мріяли, жили, — каже Юлія Найда, Сподіваюся, ми гарно засвоїли урок від Андрія та Олександра, як правильно розібрати завал і максимально зберегти матеріал для повторного використання. Але, на жаль, об’єктів, для засвоєння таких уроків у нас залишається ще дуже багато».

Один із репортажів з Новоселівки від Суспільне Чернігів дивіться за посиланням.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо «Чернігівська хвиля». 

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

Фото: Валентин Бобир