Як нацспільнотам співпрацювати із Суспільним мовником

Як нацспільнотам співпрацювати із Суспільним мовником

26 січ. 2021

22 січня відбулася онлайн-презентація «Реалізація прав національних меншин і корінних народів України на UA: Суспільне мовлення»*, присвячена питанням реалізації культурних та інформаційних потреб національних спільнот і корінних народів України на Суспільному мовнику, де також обговорили форми співпраці національних спільнот із Суспільним мовником.

Читайте також: Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

Учасники:

  • Микола Чернотицький, член правління UA: Суспільне мовлення відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток;
  • Дарія Карякіна, членкиня Наглядової ради UA: Суспільне мовлення із 2017 по 2021 рік, сфера забезпечення прав національних меншин;
  • Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного;
  • Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного;
  • Олена Богдан, Голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті;
  • Ольга Ковальська, головний спеціаліст відділу аналітики та стратегічного планування Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

«Для нас у пріоритеті є робота за принципом «рівний — рівному», і ми хотіли б розв’язувати всі питання і висвітлювати тематику національних меншин у нашому контенті саме у співпраці з вами (нацспільнотами — прим. ред.). Тому я б дуже хотіла, щоб ви долучалися до наших відкритих конкурсів, проєктів, а також починали долучатися до наших курсів навчання, які ми запланували цього року, — зазначила Марія Фрей. — У пріоритеті для нас є вивчення реальних потреб представників національних спільнот. Нам потрібно більше даних, на які ми можемо спиратися, щоб створювати нові програми».

Анастасія Гудима звернула увагу на форми співпраці національних спільнот із Суспільним мовником, серед яких:

  • участь у конкурсних відборах творчих проєктів «Створюй із Суспільним»;
  • розгляд готового контенту щодо відповідності Редакційному статуту та укладанням ліцензійної угоди на право показу.

«Також ви можете пропонувати теми, спікерів та героїв для наявних проєктів Суспільного. Це можуть бути як регіональні, так і загальнонаціональні проєкти», — зазначила керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин.

Микола Чернотицький своєю чергою розповів про виділення коштів на контент про нацспільноти, ефективність конкуренції ідей та зростання популярності відео про нацспільноти на діджитал-платформах Суспільного. 

«Ми розвиваємо цей напрям, ми хочемо виділяти більше коштів саме на локальний, унікальний контент, який був би якісним і цікавим національним спільнотам. Залучати локальні продакшени та наші нацспільноти з їхніми ідеями до виробництва цього контенту», — зазначає Микола Чернотицький

Читайте також: 100 відео на фейсбук-сторінках Суспільного набрали понад мільйон переглядів

«Люди, які працюють у царині етнонаціональної політики України, знають, що задоволення інформаційних і культурних прав етнонаціональних організацій, представників національних спільнот дуже важко реалізувати на комерційних телеканалах, радіостанціях чи цифрових платформах. Власники цих медійних структур насамперед піклуються про досягнення комерційних цілей, деколи навіть політичних. Приділяти час саме національним меншинам вони не вважають за необхідне, цю функцію на себе бере Суспільне мовлення», — під час виступу зазначила Дарія Карякіна

Переглядайте повну версію онлайн-презентації «Реалізація прав національних меншин і корінних народів України на UA: Суспільне мовлення» — за посиланням.