Спецефір «Кримського питання», історії свідків геноциду, документальні проєкти — 18 травня на Суспільному

Спецефір «Кримського питання», історії свідків геноциду, документальні проєкти — 18 травня на Суспільному

17 тра. 2024

Історії свідків трагедії 1944-го та аналіз наслідків геноциду кримських татар, трансляція міжнародних та національних пам’ятних подій — 18 травня дивіться на телеканалі та ютуб-каналі Суспільне Криммісцевих каналах Суспільного (Суспільне Чернігів, Суспільне Тернопіль, Суспільне Одеса тощо) та телеканалі Суспільне Новини спеціальні проєкти до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Підпишіться на Суспільне Анонси на зручній для вас платформі: телеграм або вотсап

Команда Суспільне Крим готує спеціальний ефір проєкту «Кримське питання» про те, як вшановують пам’ять жертв трагедії, зокрема й в окупованому Криму. Ведучі — Олеся Вакуленко та Руслан Халапов. Глядачі побачать трансляцію міжнародного онлайн-мітингу до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та дискусію про сьогодення і майбутнє Криму в українській державі, які організували Меджліс кримськотатарського народу та кримськотатарські громадські організації. 

Де дивитися? 

«Історія кримських татар» — розповіді кримськотатарською мовою з українськими субтитрами шістьох кримських татар-свідків геноциду. Вони діляться спогадами про депортацію, життя у вигнанні та повернення на Батьківщину. 

Де дивитися? 

Читайте також: Премʼєра на Радіо Культура: історії кримських татар через покоління

Як відбувався радянський злочин проти кримськотатарського народу? Хто ухвалював ці злочинні рішення? Наслідки трагедії: як знищувалась кримськотатарська ідентичність на півострові та усі надбання корінного народу України? Як радянський режим колонізував Кримський півострів? Відповіді — в експлейнерах, які команда Суспільне Крим підготувала за допомогою штучного інтелекту. Відео виходитимуть упродовж 18 травня на телеканалі та ютуб-каналі Суспільне Крим.

«Коли ми говоримо про репресії та переслідування в окупованому росією Криму, про знищення кримськотатарської та української ідентичності або спадщини корінних народів, маємо знати, що ці репресивні практики сучасна росія успадкувала від СРСР. В цілому, злочини проти корінного народу України — кримських татар — тягнуться ще з 18 сторіччя. У травні 1944 року радянська влада вчинила геноцид з тяжкими наслідками для кримськотатарської нації, які відчуваються й досі, якщо говорити про збереження мови та культури, чисельність та відродження. Й наша місія — говорити про це, інформувати суспільство. Не тільки про поточні події та ситуацію, але й дивитись на це з точки зору історії», — каже Руслан Халапов, виконавчий продюсер Суспільне Крим.

Документальний проєкт Координаційного центру мовлення нацспільнот Суспільного «Мій Крим» — історії представників трьох корінних народів України — киримли, кримчаків та караїмів — показують, як росіяни упродовж років нівелювали одну зі складових української ідентичності — мультикультурність. Прем’єра проєкту відбулася у 2023 році.

Де дивитися? 

Проєкт журналістів Радіо Свобода та Крим. Реалії «Тиха депортація». Стрічка показує, як росія змушує представників корінного народу Криму знову покидати рідний дім. Герої розповіли, що пережили: їх ув’язнювали, катували, переслідували, їм загрожувала мобілізація в російську армію та смерть.

Де дивитися? 

Як росія готувалась до окупації Криму та що таке російська інформаційна блокада у Криму? Як Україна проводитиме деокупацію півострова, зокрема інформаційно? Про це — у подкасті «Поговоримо?» із Постійною Представницею Президента України в Автономній Республіці Крим Тамілою Ташевою. Це спільний проєкт Центру протидії дезінформації та VoxCheck.

 Де дивитися? 

О 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання. 

Нагадаємо, 8 травня 1944 року радянський тоталітарний уряд розпочав операцію з депортації кримських татар, унаслідок якої з Криму було виселено 180 014 осіб. Упродовж року від голоду, хвороб та виснаження загинули понад 30 тисяч. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала цю депортацію геноцидом кримськотатарського народу.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих диджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.