У Чернігові презентували документальний фільм-розслідування «Трагедія в Драмі»

У Чернігові презентували документальний фільм-розслідування «Трагедія в Драмі»

23 кві. 2024

Якими були мотиви та хто став виконавцем ракетного удару по драмтеатру в Чернігові 19 серпня 2023 року? Як визначити ступінь відповідальності організаторів зустрічі виробників дронів, що відбувалася цього дня в центрі міста? Про роботу над документальним фільмом-розслідуванням «Трагедія в Драмі» команда Суспільного розповіла під час презентації в одному з укриттів у Чернігові 19 квітня. 

«Робота над фільмом тривала 4 місяці. Це історія про загиблих, винних і відповідальних. Це найважча робота в моєму житті, перш за все, з моральної точки зору. Я був на місці події через декілька хвилин після ракетного удару і я бачив своїми очима весь той жах, який відбувався у самісінькому центрі мого рідного міста. Моїм завданням під час роботи над фільмом було показати, що відбувалося після ракетної атаки, а також максимально повно розповісти про цю трагедію» сказав автор документального фільму Андрій Тіток

«Команда Суспільного шукала відповіді на декілька питань: якою зброєю нас обстріляли; за якою траєкторією і звідки нанесли цей удар; які російські частини здійснили атаку; хто з їхніх командирів віддав наказ. З іншого боку ми розбирали історію відповідальності — хто і як міг дати дозвіл на проведення подібного заходу у драмтеатрі і чому про нього дізналося широке коло осіб. Так було заплановано чи хтось зробив помилку?»розповіла шеф-редакторка північно-східного хабу Суспільного Алла Скорик. 

Документальний фільм-розслідування «Трагедія в Драмі» можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Чернігів, зокрема із англійськими субтитрами. Невдовзі буде додано переклад французькою та іспанською. Телевізійна прем’єра стрічки запланована на 30 квітня.  

«Трагедія в Драмі» — спільного виробництва Суспільне Чернігів та департаменту розслідувань Суспільного. Загалом, над проєктом працювали: 

  • автор: Андрій Тіток;
  • редакторки: Інна Білецька, Алла Садовник, Алла Скорик;
  • режисер-консультант: Владислав Васильченко;
  • оператори: Олексій Жернов, Олександр Тірок, Микола Іванчик, Олександр Сідько;
  • режисери монтажу: Дмитро Сахно, Олександр Тірок;
  • звукорежисери: Олександр Тірок, Сергій Білоненко.

Читайте також: Чемпіонат світу з хокею за участі України — дивіться на Суспільному

Нагадаємо, внаслідок ракетного удару по Чернігову 19 серпня 2023 року загинули 7 людей, ще 214 отримали травми. Серед загиблих — один військовий, всі інші — цивільні чернігівці. Загиблі та постраждалі від російської атаки поверталися після служби в церкві — в той день православні відзначали яблучного Спаса. Люди, які стали учасниками виставки дронів у приміщення драмтеатру, встигли сховатися в укриття.  

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Головні події регіону — у підсумку тижня на каналі Суспільне Чернігів. Оперативні та якісні новини від команди Суспільного у Чернігові — на сайті Суспільне Новини та соцмережах: