Розвиток інституту старост — тема токшоу «Як справи?»

Розвиток інституту старост — тема токшоу «Як справи?»

15 кві. 2024

15 квітня о 21:00 на Суспільне НовиниСуспільне Крим та всіх місцевих телеканалах Суспільного (Суспільне Чернігів, Суспільне Миколаїв, Суспільне Закарпаття тощо) у шостому випуску токшоу «Як справи?» говоритимемо про те, як відбувається реформування місцевого самоврядування. Покажемо приклади з громад України, проаналізуємо успіхи та проблеми.

Читайте також: Працюємо з головними темами й топспікерами країни, — ведучі «Суспільне. Студія» Олеся Вакуленко та Микита Чибар

«Практика показує, що чим якісніше організовано місцеве самоврядування, тим більше порядку в громадах і менше проблем. Можна сказати, що інститут старост є першою сходинкою комунікації, адже саме вони перші опрацьовують запити людей. Щоб володіти актуальною інформацією — дивіться дискусію у студії Суспільного, можливо саме тут отримаєте відповіді на свої питання», — зазначає шеф-редакторка токшоу «Як справи?» Ольга Кутишенко.

У чому потреба створення посади старости, чи правильна думка, що староста — це виключно надавач адміністративних послуг, які кроки необхідно зробити, щоб реформа була завершена, як впливає повномасштабна війна на розвиток інституту старост — ці питання поставимо експертам проєкту.

У студію запросили керівника Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України В’ячеслава Негоду, старосту Вінницько-Хутірського старостинського округу Вінниччини, найбільшого в Україні, Владислава Кривешка та старосту гірської громади Підгородецького старостинського округу Львівщини Віру Андрейків.

«Старости — відносно нове явище для нашого суспільства, це інституція, що лише формується. Тому запитань виникає чимало: хто це, які їхні функції, який механізм призначення/вибору має працювати? Спробуємо ці запитання висвітлити в ефірі токшоу разом з нашими гостями. Традиційно плануємо охопити максимально широку географію, щоб показати різні громади України та розібрати конкретні приклади роботи. Адже дехто виконує всю роботу самостійно, хтось розвиває бізнес для відновлення своїх громад, інші — мають цілі старостинські офіси. Ці приклади підтверджують — все залежить від правильно обраного лідера», — коментує ведучий токшоу «Як справи?» Віктор Дяченко.

Онлайн до дискусії приєднаються староста Петрівського старостинського округу Миколаївської громади (Дніпропетровщина) Світлана Гарнадко, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області Олена Тертишна та голова Всеукраїнського об’єднання старост Станіслав Август.

Читайте також: Фіксуємо, документуємо і розслідуємо воєнні злочини від моменту повномасштабного вторгнення, — Алла Скорик

Нагадаємо, у березні на Суспільному стартувало токшоу «Як справи?» — про виклики та досвід громад України під час повномасштабної війни. Попередні випуски «Як справи?» можна подивитись на ютуб-каналі Першого. Всього заплановано 12 випусків токшоу. 

Токшоу «Як справи?» — продовження роботи команди Суспільного у громадах України. Торік у п’яти містах п’яти регіонів, де тривали пошуки гіперлокальних кореспондентів у 2023 році, — на Рівненщині, Одещині, Черкащині, Полтавщині та Дніпропетровщині — Суспільне записало випуски телевізійного токшоу «Голос Громад». 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт і національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

Підпишіться на Суспільне Анонси на тій платформі, де вам зручно: телеграм або вотсап.

* Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Данією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, стійкому та підзвітному багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.