«Тіні минулого життя» — спільний проєкт Суспільне Чернігів та театру тіней VERBA

«Тіні минулого життя» — спільний проєкт Суспільне Чернігів та театру тіней VERBA

27 лют. 2024

Команда Суспільне Чернігів спільно з акторами театру тіней VERBA підготувала відео-проєкт «Тіні минулого життя». Це вже не перша співпраця Суспільне Чернігів з чернігівським театром, відомим далеко за межами України.

Свої постановки театру тіней VERBA показував в Європі та Америці, зокрема у телешоу America’s Got Talent.

«Вони завжди мають соціальний контекст. Влітку актори театру долучилися до нашого спецпроєкту до Дня Незалежності і створили український герб з тіньових фігур. Цього разу з пропозицією колаборації до 10-ї річниці війни з росією та 2-ї річниці повномасштабного вторгнення до нас звернулися вже актори театру, і вона — на тему війни та воєнних злочинів росії. Ми спільно пропрацювали ідею, розробили концепт, і театр зібрав під нього фігури, а ми дібрали візуальні кадри з наших архівів відео. Ця робота — асоціації з речами, які до повномасштабного вторгнення для більшості людей мали зовсім інше, мирне, значення», — розповідає продюсерка з виробництва Суспільне Чернігів Ольга Конопацька-Плєхова.

Читайте також: Восьмий етап Кубка світу з біатлону — дивіться на Суспільному

Відео, використане у ролику, — наслідки авіабомбардувань Чернігова, де на вулиці Чорновола за один день росіяни вбили 48 людей. Це обстріляні з танків будинки, розстріляна черга за хлібом, зруйновані авіабомбами школи та міст до Чернігова, кадри евакуації людей і розстріляних машин цивільних, які намагалися врятуватися з оточеного міста. Це кадри з підвалу в Ягідному, де 28 днів російські військові утримували 299 дорослих та 69 дітей — люди помирали там, а ті, хто вижив, видряпували список померлих на стінах. Усі ці відео зміксовані з тінями акторів театру. 

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайтіsuspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатеку — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: