Про козацький луг, затоплений радянською владою, — у проєкті «Великий Луг» на Суспільному

Про козацький луг, затоплений радянською владою, — у проєкті «Великий Луг» на Суспільному

30 сер. 2023

3 вересня о 21:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення (Суспільне Чернігів, Суспільне Полтава, Суспільне Суми та інші) дивіться прем’єру документального проєкту «Великий Луг» команди Суспільне Запоріжжя

Великий Луг — це заповідні землі, на яких у різні часи були розташовані козацькі січі. На цій території знаходилися реліктові ліси, плавні площею понад 400 квадратних кілометрів. Майже весь Великий Луг був затоплений водами Каховського водосховища у 1955-1958 роках.

Проєкт Суспільного «Великий Луг» заснований на реальних подіях та свідченнях людей, які пам’ятають, що відбувалося в часи радянських перегонів «великого будівництва». Жителі заповідних територій Запорізької області розповіли, як у 50-х роках минулого століття будувалося й наповнювалося Каховське водосховище. Історики, науковці та екологи дали оцінку цим подіям, а також наслідкам підриву росіянами Каховської гідроелектростанції — висиханню Каховського моря та зневодненню заселених територій.

Читайте також: «Черга на прощання»: 14 місяців очікування, щоб поховати героя

«Внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС висохло Каховське море, що дало поштовх для дискусії про долю Великого Лугу, територія якого й була затоплена в 50-х роках при будівництві та заповненні чаші Каховського моря. Тоді була знищена заповідна зона, землі, де росли рідкісні рослини, гніздилися унікальні птахи. Крім цього йдеться й про знищення української культури, а саме затоплення артефактів, козацьких могил, селянських кладовищ, руйнування будинків. Відбувалось у ті часи і насильницьке переселення радянською владою людей. Попри це, електрифікували південь країни, а також з’явилася можливість розвивати АПК», — говорить авторка й ведуча проєкту, редакторка Суспільне Запоріжжя Маргарита Галіч.

Великий козацький луг відновить свою історію чи на його місці повторно створять водосховище — думки про майбутню долю території зібрала команда журналістів Суспільного.

«Відновлення унікальних заповідних земель або ж забезпечення населення технічною водою для ведення сільського господарства? У документальному проєкті “Великий Луг” зібрали спогади очевидців та експертні думки, що буде не лише з природою, а й із сільським господарством та енергетикою краю», — каже Маргарита Галіч.

Над проєктом «Великий Луг» працювали: 

  • авторка й ведуча Маргарита Галіч;
  • редакторка Олена Пода;
  • актор Дмитро Московцев;
  • монтаж Петро Сургаєв;
  • оператори Андрій Варьонов, Максим Савчук, Владислав Киящук.

Більше про те, як знімали документальний проєкт «Великий Луг», його авторка й ведуча Маргарита Галіч розповість цієї п’ятниці, 1 вересня, о 15:20 у проєкті «Суспільне. Спротив», що виходить на місцевих каналах Суспільного Мовлення і супутниковому каналі Суспільне Новини. Онлайн-трансляція денного ефіру — на сайтах національної мережі місцевих каналів Суспільного та ютуб-каналі Суспільне Ужгород. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший, Суспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини, радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також національна мережа місцевих каналів. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах

В листопаді Суспільне Мовлення презентує окремий спортивний супутниковий канал Суспільне Спорт. Наразі телеканал мовить у тестовому форматі.

Онлайн місцеві телеканали Суспільного Мовлення (Суспільне Чернігів, Суспільне Полтава, Суспільне Суми, Суспільне Харків тощо) можна дивитися на сайтах національної мережі філій.

Оперативні новини від Суспільне Чернігів шукайте на діджитал-платформах: