Як команди з чотирьох регіонів разом працювали над інформаційним ранком «Суспільне. Спротив»

Як команди з чотирьох регіонів разом працювали над інформаційним ранком «Суспільне. Спротив»

5 лип. 2023

Ведучі, режисери, редактори та техніки — люди Суспільного з різних міст України приїхали до Ужгорода й працювали спільно, виготовляючи щоденно чотири години прямого ефіру на всю країну. З 21 червня до 2 липня над інформаційним ранком прямоефірного проєкту «Суспільне. Спротив», що виходить на місцевих каналах Суспільного Мовлення та каналі Суспільне Новини, працювала об’єднана команда Суспільне ЧернігівСуспільне ЧеркасиСуспільне Одеса та Суспільне Ужгород. Це був перший досвід спільних прямих ефірів для редакцій, які у звичному режимі працюють над інформаційним дайджестом «Суспільне. Спротив» у вихідні. 

«Вже у перший день об’єднаного інформаційного ранку “Суспільне. Спротив” ми всі побачили переваги цього експерименту. Ті, хто був долучений, — вдосконалили навички роботи у прямому ефірі та відчули режим і формат передачі. Ті, хто не був залучений ці півтора тижня, — спробували відновити сили після роботи у режимі нон-стоп після початку повномасштабного вторгнення. Люди з різних куточків країни, більшість з яких вперше побачилися в Ужгороді наживо, показали гарний результат роботи. Пишаюся нашою командою, дякую всім і кажу “До зустрічі” у прямих ефірах Суспільного з інших міст України», — каже генпродюсер регіонального мовлення Суспільного Артем Шелковий.

«Регіональна команда Суспільного налагодила якісну співпрацю ще задовго до повномасштабної війни. Проте за минулий рік команди у різних регіонах України отримали дуже різний і дуже цінний досвід. В Ужгороді ми вдосконалювали набуті навички і водночас навчалися одне в одного. Нам вдалося побудувати “з нуля” робоче середовище і комунікацію, розподілити завдання та ролі для кожного, пропрацювати всі ефірні процеси, а потім усе проаналізувати та зробити роботу над помилками. Це непросте завдання, з яким колеги впоралися на відмінно», — директорка з виробництва та розміщення регіонального контенту на Суспільному Катерина Жуліна.

Читайте також: Екологічні злочини, історії бійців, відновлення країни — інтерв’ю «Суспільне. Спротив» у червні

Менторами для команди об’єднаного інформаційного ранку «Суспільне. Спротив» стали керівник департаменту моніторингу контенту та стандартів мовлення Суспільного Федір Скрипник, ведуча телемарафону «Єдині новини #UAразом» Анна Чередниченко та головний режисер регіонального мовлення Суспільного Сергій Жулін.

Завданням команд було відточити навички роботи та видачі прямого ефіру і разом з тим зробити це непомітно для глядача — дотримуючись стандартів мовлення Суспільного і проєкту «Суспільне. Спротив». Синхронізувати спільну роботу вдалося швидко.

«Прокидалися о четвертій ранку, ще до п’ятої приходили на філію готувати основні оперативні новини. З сьомої до одинадцятої виходив “Суспільне. Спротив”. Потім була невеличка перерва на поїсти — і планували наступний ефір. Робочий день розтягувався іноді до дев’ятої вечора, і знов о четвертій ранку прокидатися. Це були найважчі моменти, коли ловила себе на думці, що хочеш спати, але організм тримався на адреналіні, і хотілося відпрацювати все якомога краще. Вразило те, як швидко весь цей незнайомий люд зміг адаптуватися в єдиний справний механізм, коли розумієш, що серця б’ються в одному ритмі», — каже шеф-редакторка Суспільне Чернігів Алла Скорик.

Читайте також: Команда Суспільного провела іноземних журналістів місцями російських злочинів на Чернігівщині

«Це був дуже цікавий досвід: приймати на базі Закарпатської філії Суспільного збірну команду Одеської, Чернівецької та Черкаської філій і в стислі терміни забезпечити вихід в ефір повноцінного чотиригодинного інформаційного ефіру наживо. Потрібно було добре попрацювати над злагодженістю, навичками роботи в одній великій команді. Хочу сказати, що був вражений, як ще вчора здебільшого незнайомі між собою люди самовіддано увімкнутися в роботу й у доволі складному темпі продемонстрували чудові навички взаємодії та професіоналізму», — каже Євген Тичина, продюсер з виробництва Суспільне Ужгород

Ведучими обʼєднаного проєкту стали Аліна Клименко, Олена Голда, Віктор Дяченко, Микита Чибар і Тетяна Рева. Переклад жестовою мовою — Наталія Булеца та Моніка Соробей. Випусковими редакторами проєкту були Ірина Мельник та Алла Скорик.

«Ці два тижні вартують двох років праці! Ми отримали концентрований досвід і зарядженість розвиватися далі. Найбільше відкриття — це люди. Професійні та суперпрацьовиті. Я знала, що за кадром відбувається майже армагедон —  інформація шалено несеться, “злітають” спікери, але почувалася наче за кам‘яною стіною», — каже кореспондентка Суспільне Чернігів Аліна Клименко.

«Чотиригодинні ранкові ефіри — це виклик і новий досвід. Це моніторинг ситуації в країні за ніч, швидке реагування на поточні події. Ми одні з перших, хто виходить в ефір і розповідає глядачам про найважливіші події України. Мені пощастило працювати з чудовими співведучими — Віктор Дяченко, Аліна Клименко та Микита Чибар. Кожен зі своїм неповторним підходом до роботи, характером і професійністю. Команда редакторів спрацювалася з першого ефіру. Це досвідчені і, відверто, неймовірні люди, які працювали майже цілодобово, аби наш глядач мав змогу увімкнути вранці телевізор та отримати якісну, достовірну інформацію», — кореспондентка Суспільне Одеса Олена Голда.

«Кожен із моїх черкаських колег на ці два тижні отримав нове “робоче місце”. Коли настав перший день нашого виходу в прямий ефір, було надзвичайно хвилююче розуміти, що тебе бачить вся країна! Сам Ужгород зустрів ніжною спекою, легкими дощами вночі, квітучою гортензією та запахом липи. Разом із колегами ми навчилися вставати о 3:40 щодня, збирати інформацію про те, як минула в Україні ніч. І о сьомій говорити всій країні: “Добрий ранок!”», — згадує кореспондентка Суспільне Черкаси Тетяна Рева.

Читайте також: Історії-лідери переглядів у червні на місцевих ютуб-каналах Суспільного

З 3 липня інформаційний прямоефірний проєкт «Суспільне. Спротив» відновив звичний графік виходу на місцевих каналах Суспільного Мовлення та каналу Суспільне Новини: 

  • 7:00–11:00 — інформаційний ранок,
  • 12:00–16:00 — інформаційний день, 
  • 17:00–21:00 — інформаційний вечір. 

Розлога мережа кореспондентів Суспільного Мовлення дозволяє оперативно отримувати інформацію, фото та відео з місця подій. Команда «Суспільне. Спротив» упродовж усього дня розповідає глядачам проєкту головні події України та світу, разом з експертами аналізують їх у прямому ефірі. Над проєктом у будні працюють команди Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів, у вихідні — Суспільне ЧернігівСуспільне Черкаси та Суспільне Одеса

Маєте історію, яку хочете розповісти на всю країну, — пишіть на пошту команди проєкту «Суспільне. Спротив» sprotyv@suspilne.media.

Нагадаємо, «Суспільне. Спротив» — це щоденний прямоефірний інформаційний проєкт, над яким працює регіональна команда Суспільного Мовлення. Це оперативні новини щогодини, історії та інтерв’ю з усіх областей України. Проєкт виходить на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення та супутниковому каналі Суспільне Новини. Онлайн-трансляція — на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне РівнеСуспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Місцеві канали Суспільного мовлять у кожному регіоні України — це Суспільне Тернопіль, Суспільне Миколаїв, Суспільне Чернігів, Суспільне Одеса, Суспільне Черкаси, Суспільне Харків та інші. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: