«Славутич — це Україна» — відбувся допрем’єрний показ фільму Суспільне Чернігів

«Славутич — це Україна» — відбувся допрем’єрний показ фільму Суспільне Чернігів

2 тра. 2023

30 квітня у великій залі Кіноконцертного комплексу у Славутичі відбулася презентація фільму «Славутич — це Україна» команди Суспільне Чернігів

Допрем’єрний показ організували у кінозалі, поблизу якого у березні 2022-го містяни збирались на мирні мітинги проти російських танків. На великому екрані прем’єру вперше переглядали запрошені герої стрічки та очевидці тих подій. 

Читайте також: 80 років тому вперше прозвучали позивні Українського Радіо

Як працювали над фільмом, збирали свідчення очевидців та шукали унікальні кадри боротьби за Славутич — про це присутнім розповіли журналісти, які працювали над проєктом. 

«Ми давно мріяли відзняти фільм про Славутич. Це незвичне місто, яке дуже близько від Чернігова, тому ми вважали своїм обов’язком розповісти про його оборону,  —  розповідає головна редакторка Суспільне Чернігів Алла Скорик.26 березня 2022 року ми стежили онлайн, як тисячі людей у Славутичі з українськими прапорами вийшла на протест, щоб вигнати російські танки. Минув вже рік, хотілося зібрати повну картину тих подій, комплексно розповісти, що відбувалося в Славутичі під час наступу російських військ, зокрема про роль військових. Хотіли показати і маленькі історії про те, як місто виживало, про хліб по талонах із зерна, призначеного для тварин».

«Історія про Славутич — це історія про об`єднання, яке зараз у нас починає давати тріщини. Показавши цей фільм, я хочу ще раз нагадати українцям, що лише в єдності сила», — ділиться автор фільму, продюсер новин Суспільне Чернігів Андрій Тіток.

«Дуже вдячна Андрію Тітку за цю титанічну роботу, що взявся за таку історію і довів її до кінця. Над фільмом також працював наш відеоінженер Дмитро Сахон, який все блискуче змонтував, та наші оператори Микола Іванчик та Олексій Жернов», — додає Алла Скорик.

«Славутич — це Україна» — третій документальний проєкт Суспільне Чернігів про воєнну агресію росії на Чернігівщині. Перший з них — трилогія «Битва за Чернігів», вийшла наприкінці 2022 року. Прем’єра ще одного фільму — #Лютий #Опір #Прилукивідбулася у лютому 2023 року. 

Читайте також: Повідомляйте новини: як зв`язатися із Суспільним на Чернігівщині? 

«Відчуваю гордість за команду. Велика відповідальність зараз лежить на Суспільному Мовленні, аби максимально точно та якісно робити знакові проєкти про нашу історію. Безумовно, фільм «Славутич — це Україна» —  один із таких. Також хочу сказати, що щире задоволення приносять прем’єрні покази фільмів виробництва Суспільного на великих екранах, саме у містах про які йдеться у стрічках, так було з «#Лютий #Опір #Прилуки» і ось зараз з фільмом про славутичан та їхній опір окупантам. Це можливість познайомитися з цими героїчними людьми, а також розповісти про себе», — говорить менеджер Суспільне Чернігів Вадим Соколюк.

 

Як українські захисники, озброєні лише автоматами, три дні стримували російські танки, як містяни виходили на мирні протести проти окупантів та як вигнали зі Славутича російських загарбників — про все це у документальному фільмі «Славутич — це Україна».

 

Нагадаємо, Славутич — місто-супутник Чорнобильської АЕС та наймолодше місто України. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

У Чернігівській області — це телеканал Суспільне Чернігів та Українське Радіо Чернігів.

Дивитися Суспільне Чернігів можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: