UA: ЧЕРНІГІВ провів спецефір до 350-ї річниці створення гетьманської столиці в Батурині

UA: ЧЕРНІГІВ провів спецефір до 350-ї річниці створення гетьманської столиці в Батурині

18 бер. 2019

У суботу, 16 березня, у програмі “Ранок на UA: ЧЕРНІГІВ” відбувся спецефір, присвячений місту Батурин. Це найяскравіша пам’ятка козацької доби в Чернігівській області. Тут розміщений Національний історико-культурний заповідник “Гетьманська столиця”, який об’єднує безцінні пам’ятки історії, архітектури, культури та археології.

16 березня 1669 року за часів українського козацтва Дем’ян Ігнатович ініціював перенесення гетьманської столиці до міста Батурин. З нагоди 350-ї річниці з дня затвердження столиці ранкова команда UA: ЧЕРНІГІВ разом із ведучими Марією Сокол-Григою та Гордієм Єрмаком пройшлася стежками гетьманської слави та поспілкувалася з істориками.

Старший науковий співробітник заповідника “Гетьманська столиця” Віталій Мамалага поділився з глядачами маловідомими історичними фактами про Батурин.

Про діяльність Національного історико-культурного заповідника та сучасне життя Батурина розповіла завідувачка відділу історії гетьманства Марина Хармак.

Також поговорили про те, чим Батурин приваблює туристів та які унікальні історичні об’єкти можна побачити на гетьманській землі. А старша наукова співробітниця НІКЗ “Гетьманська столиця” Оксана Ломко розповіла історії чотирьох гетьманів, які протягом 17-18 століття правили в Батурині.

“Було неймовірно захопливо пройтися гетьманськими стежками, де колись ходили та жили такі особистості, як Іван Мазепа та Кирило Розумовський. А палац Розумовських узагалі вразив своєю розкішшю та змінив моє уявлення про життя українців у 17 столітті. У нас вийшов досить пізнавальний ефір, який розкриває очі на історію чернігівського краю”, — сказав ведучий Гордій Єрмак.