Регіональні телеканали Суспільного показали експлейнери про Іловайську трагедію

Регіональні телеканали Суспільного показали експлейнери про Іловайську трагедію

30 сер. 2021

До Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, регіональні телеканали Суспільного показали ролики-експлейнери «Іловайськ-2014». Над ними працювала команда Суспільного Донбас.

Читайте також: Суспільне презентувало документальний серіал «Колапс: Як українці зруйнували імперію зла» у кіно

«Перше відео —  хроніка боїв за місто: коли почалися і скільки було штурмів. Коли Росія ввела свої регулярні війська та як виходили українські воїни з оточення. Зокрема, про так званий "зелений коридор", який обіцяли надати росіяни. Також ми зібрали у відео інформацію про офіційну кількість загиблих, поранених, зниклих безвісти», — розповідає в.о. продюсера Суспільного Донбас Олександр Марченко.

Другий експлейнер — про докази участі регулярних російських військ в оточенні та вбивстві українських солдат та добровольців. Зокрема, команда Суспільного показала кадри з полоненими російськими танкістами та десантниками, відео із захопленим танком Т-72Б3, який є на озброєнні тільки в Російської Федерації. А також минулорічний висновок генпрокуратури, що російське вторгнення  — єдиний фактор, який призвів до трагічних подій під Іловайськом.

«Хто відповість? Це ми намагаємось з’ясувати у третьому відео, де нагадали телеглядачам про введення регулярних російських військ, про кількість загиблих, поранених, полонених та зниклих безвісти. А потім розповіли про розслідування, яке проводить генпрокуратура, про підозру, яку оголошено чотирьом російським генералам. Та що генпрокуратура сподівається, що незабаром Міжнародний кримінальний суд розпочне розслідування фактів військової агресії РФ. Зокрема, й подій під Іловайськом», — каже Олександр Марченко.

Також телеглядачам Суспільного показали документальний проєкт «Іловайськ. 08.2014». Він розповідає про найбільш криваві й драматичні події війни. Це історія про героїзм українських військовослужбовців, які потрапили в «Іловайський котел». Матері загиблих воїнів, їхні побратими й військова медсестра розкажуть усю правду про страшну трагедію.

Крім цього, команди філій напередодні річниці «Іловайського котла» говорили про трагедію з військовими, їхніми сім’ями та експертами у матеріалах для різних платформ. Також 29 серпня на регіональних телеканалах Суспільного пам’ять полеглих вшанували хвилиною мовчання. 

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. Новини регіонів України читайте на сайті suspilne.media.