«Закрутка»: спецпроєкт, який Суспільне готує разом із нацспільнотами

«Закрутка»: спецпроєкт, який Суспільне готує разом із нацспільнотами

20 лип. 2021

Цього тижня дивіться на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема на UA: ЧЕРНІГІВ, спецпроєкт «Закрутка» — про сезонну консервацію, секретами якої діляться національні спільноти та корінні народи України. Це коротка відеоінструкція від господинь та господарів, які особисто розповідають про приготування заготівель на зиму, з цікавинками й особливостями, притаманними різним етносам.

Над проєктом працював Координаційний центр мовлення національних меншин Суспільного спільно з командами регіональних редакцій з тематики нацменшин та кореспондентами проєкту «Ранок на Суспільному».

Читайте також: Команда Суспільного зустрілася з представниками 5 національних спільнот Одещини

Прем’єра проєкту відбулася 19 липня в телешоу «Ранок на Суспільному». В першому сюжеті майстриня азербайджанських солодощів Гюнай Акифівна поділилася з телеглядачами рецептом приготування варення з білої черешні.

Всі відеорецепти будуть збережені на ютуб-каналі UA: Перший.

«Буде відзнято понад десять коротких сюжетів з рецептами заготівель на зиму від нацспільнот. Період таких закруток триває до вересня-жовтня, відповідно і сюжети зніматимуться поступово, але завчасно — так, аби глядачі встигли придбати відповідні фрукти або й повторити рецепти, приготувавши для своєї родини ту чи іншу закрутку. Сподіваємося, взимку ви матимете нагоду згадати добрим словом і Суспільне, і тих господинь та господарів, які стануть героями наших телесюжетів і поділяться секретами кухні своїх спільнот», — розповідає керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима

20 липня показали ще один сюжет — Соня Ланда зі Львова розказала, як готувати солоні лимони за єврейським рецептом.

У кадрі немає журналіста чи телеведучого: глядачі залишаються сам на сам з «інструкторами» з приготування закруток, які детально й доступно розказують, як повторити смачні й оригінальні рецепти консервації вже «по інший бік екрана» — на домашній кухні.

У наступних сюжетах глядачі дізнаються, як готувати традиційний угорський сливовий джем — леквар, а також варення з кизилу від кримських татар та зимовий румунський салат «Чаламада».Покрокове приготування домашньої консервації від представників різних етнічних спільнот можна буде побачити між основними програмами в телеефірі регіональних каналів і на діджитал-платформах.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.