Житель Старого Білоуса взявся власноруч розчищати русло річки, щоб вберегтися від водопілля

22:16, 11 лют. 2019
 
Житель Старого Білоуса взявся власноруч розчищати русло річки, щоб вберегтися від водопілля

Житель села Старий Білоус взявся власноруч розчищати русло річки. Колишній режисер дитячого кіно, нині пенсіонер Юрій Стєблін каже, робить це, щоб вберегти своє господарство від весняних підтоплень.

Юрій Стєблін, пенсіонер:

"Ліжка були затопленні, ось це ліжко було затоплене. Потім все під землю пішло".

Пенсіонер Юрій Стєблінь розказує про минулорічне водопілля в садовому товаристві Старого Білоуса.Сім років тому його будинок згорів, з тих пір чоловік живе на дачі.Каже, майже кожної весни переживає підтоплення.

Юрій Стєблін: "Я коли вийшов, я такого страху ніколи не бачив. Переді мною океан був. Це вночі було. Години три ночі, я коли проснувся – все кишить, затопило все, будинки, все-все. Страшне видовище було".

Цього року чекати води не став, каже пенсіонер. Власноруч взявся розчищати річку від захаращень і дерев, які заважають воді сходити.

Юрій Стєблін: "Я офіційно просив дозволу адміністрації районної, і цілий місяць чекав, доки вони пришлють мені відповідь. Тому в мене місяць просто пропав".

За гроші, зекономлені після отримання субсидії,Юрій Стєблін купив бензопилу, власноруч змайстрував сани.

Тепер за сприятливої погоди щодня ходить до русла. Розчищає затори, дістає сміття, розпилює гілки. У помічниках – шестирічний син Володимир.

Юрій Стєблін: "Ну, всі по різному ставляться до цього. Наприклад, там казали, що режисер з’їхав з глузду. Ліс поряд, йди дров набери, навіщо ти з річки тягаєш. Тобто, в них розуміння немає такого, що екологію треба берегти, підтримувати. Багато бензину йде й масла. Масло 160 гривень літр, це мені на три дні роботи. Вся пенсія йде сюди".

Після минулорічного водопілля в райдержадміністрації рекомендували сільським головам розробити проектно-кошторисну документацію з розчистки русла Білоуса. Її планували замовити після створення ОТГ. Нині через відміну виборів це питання зависло, каже начальник відділу агропромислового розвитку та екології райдержадміністрації Ірина Труба.

Ірина Труба, начальниця відділу агропромислового розвитку та екології Чернігівської РДА: " Коли будуть проведені вибори голів в об’єднані територіальні виборчі одиниці, і тоді, я думаю, ми до цього питання повернемось знову. І будемо говорити стосовно того, щоб об’єднані територіальні громади замовили ці проект-кошторисні документації на проведення відповідних робіт".

За словами сільського голови Старого Білоуса Миколи Нехая, торік коштом сільрадивони ліквідували 6 штучних загат на річці й витягли 15 дерев. Чи допоможуть такі дії вирішити проблему – не впевнений.

Микола Нехай, Старобілоуський сільський голова: "Але на сьогоднішній день якби кошти й були і ми б зробили проект і витратили, скажемо, 5-10 мільйонів, все одно ефекту це б не дало. Це пов’язано з тим, що дельта річки Білоус забудована, в деякій мірі там є житлові будинки. В основному русло річки, по я кому рухалась вода коли річка розливалась, забудована садовими будинками. Ясно, що їх же ніхто не знесе. Ми, на жаль, нікуди не дінемось, бо це природа і проти природи ми нічого не зможемо зробити".

За словами прес-секретаря Деснянського басейнового управління водних ресурсів Катерини Череватенко, прогнозів щодо водопілля на Білоусі цієї весни спеціалісти поки не складали.