У Чернігові почали збір підписів під зверненням до Генсека ООН щодо звільнення українських моряків

14:30, 11 лют. 2019
 
У Чернігові почали збір підписів під зверненням до Генсека ООН щодо звільнення українських моряків

У Чернігові почали збір підписів під зверненням до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша щодо звільнення українських моряків. Акція стартувала сьогодні в Обласному молодіжному центрі.

Підписатися чернігівці можуть до 15-го лютого. 20-го лютого звернення має зачитати на зібранні Генасамблеї ООН Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко. Перші учасники акції в Чернігові – координатори збору підписів у місті та працівники Обласного молодіжного центру.

«Вся Україна переживає за наших військовополонених, які військовополонені, а не так, як стверджує Росія, для того, щоб їх негайно звільнили і передали українській стороні. Серед найжахливіших злочинів Росії – захоплення заручників, як цивільних, так і військових, з метою досягнення своїх політичних цілей. Сподіваємося, що ця резолюція матиме заклик до Росії негайно і беззастережно звільнити українських моряків і судна, які були незаконно затримані під час недавньої невиправданої атаки в міжнародних водах Чорного моря», - сказав голова Ради ветеранів АТО Андрій Требух.

 «Особисто для мене – це як ще один дієвий, відкритий механізм привернення уваги світової спільноти до того, що зараз відбувається в Україні, до тих дій і злочинів, які ми відчуваємо з боку Росії, і так само на підтримку тих хлопців, яким просто необхідна наша підтримка, допомога і розуміння взагалі того, що ми про них пам’ятаємо», - сказала керівниця обласного молодіжного центру Ірина Сімонова.

Нагадаємо, двадцять чотири моряки потрапили в полон після того, як 25 листопада російські спецслужби атакували українські катерИ "Нікополь" і "Бердянськ" та рейдовий буксир "ЯнИ КапУ". Це сталося в нейтральних водах біля Керченської протоки. За звинуваченням у незаконному перетині кордону підконтрольні Росії суди Сімферополя та КЕрчі відправили бранців під арешт спочатку до 25-го січня. Потім ЛефОртовський суд Москви продовжив їм термін тримання у слідчих ізоляторах Москви - "Лефортово" та "Матросская тишина" - ще на 3 місяці, до 24-26 квітня. Самі моряки відмовилися свідчити в суді та визнали себе військовополоненими, за Женевською конвенцією їх має судити військовий суд.