У Чернігові пройшли перші в області міжрегіональні навчання для водолазів-саперів

20:01, 8 лют. 2019
 
У Чернігові пройшли перші в області міжрегіональні навчання для водолазів-саперів

11 водолазів – військових і рятувальників із Чернігова, Києва, Одеси, Львова, Бердянська та Маріуполя занурилися сьогодні на 5 метрів під лід на Десні поблизу Чернігова. Так проходив третій, останній, день науково-технічного семінару. Вчора водолази пірнали у басейні центру і випробовували німецьке спорядження. У перший день пройшли теоретичну програму. 

Старший водолаз-сапер 8-го навчального центру Держспецтрансслужби Владислав Голуб перед зануренням перевіряє своє спорядження. Він – один із десятка водолазів, які сьогодні пірнають під лід на п’ятиметрову глибину.

«Зараз проводили тренувальний спуск під льодом. Під льодом важче орієнтуватися, ніж так. Ти не знаєш, де в тебе вихід. Орієнтуєшся тільки на сигнальний кінець та на водолаза, який тебе забезпечує.»

Олександр Ковган - начальник служби водолазних робіт 8-го навчального центру Держспецтрансслужби: «Водолаз має бути готовий до стресової ситуації – це складні умови, специфіка сьогодні. Водолаз, якщо щось піде не так, може без льоду спливти, то на даний час з-під льоду можна вийти тільки з того місця, звідки він зайшов. Тут глибина десь близько п’яти метрів. Буде орієнтування. Під льодом треба пройти, зорієнтуватися, вийти назад.»

В одного з водолазів перед зануренням виникли проблеми зі спорядженням.

Олександр Микитюк - начальник відділу наукових досліджень Державного науково-дослідного інституту випробувань: «Зараз у нас стався один такий елемент. Це особливість спусків під лід, при низьких температурах, зараз замерз легеневий автомат, через який водолаз вдихає повітря, і ми вимушені були зупинити спуск під воду і проводити заміну на інший апарат. Зараз відігріють його, щоб він трохи розмерз, і потім знову піде водолаз працювати.»

За словами начальника служби водолазних робіт 8-го навчального центру Державної спеціальної служби транспорту Олександра Ковгана, на міжрегіональному рівні такі навчання в області проводять вперше.

«Такі спуски під лід проводяться в нас по Чернігівській області, по місту Чернігову з 2015 року. У цьому році вийшли на міжрегіональний рівень, всеукраїнський, де є представники всіх силових структур. Це і Міністерство оборони, і Міністерство надзвичайних ситуацій, прикордонники тут.»