Чернігівка збирає підписи з проханням заборонити продаж молока на ринках у пластикових пляшках

17:39, 8 лют. 2019
 
Чернігівка збирає підписи з проханням заборонити продаж молока на ринках у пластикових пляшках

Підписи до петиції з проханням заборонити продаж молока на ринках Чернігова у пластикових пляшках збирає Тетяна Авраменко. Чому жінка подала таку петицію до міськради, чи можна продавати молоко у пляшках з-під мінералки за законом та що про це думають продавці, лікарі, фахівці із харчових технологій – далі в матеріалі.

Молочні ряди одного з чернігівських ринків. Тут зустрічаємось з Тетяною Авраменко, яка подала до міськради петицію  із проханням заборонити продаж молока на ринках у пластикових пляшках.

Тетяна Авраменко, авторка петиції: «Його продають з пляшок пластикових, як я вже бачила, ці пляшки приносять сюди безпритульні. У мене вже був випадок, коли я купую молоко у продавчині, і приходить безпритульний з цими балсанками і при мені продавчиня купує у нього 10 цих пляшок».

Дарія Федченко каже, пляшки у неї свої – вимушена наливати молоко в них, бо возить за 50 кілометрів, з Сахнівки Менського району.

«Везу молочко у банках у автобусі. Дороги погані, і моя банка якось розбилась. Дорога коштує 100 гривень  -  мені цього ніхто не компенсує. А я це молоко по капельці надоювала, бо зимою погано корівки дояться. У мене 5 дітей, мені присвоїли почесне звання мати-героїня -  діти купують воду, мені привозять їх, віддають. Я ж пляшки перемиваю і використовую під молоко

Тетяна Авраменко, авторка петиції: «А решта продавців беруть ці пляшки абиде – У сміттярів купують, я знаю».

Дарія Федченко, продавчиня: «Буває привозять у банках, а тоді купують пляшки, і не мивши їх, наливають. Це зовсім катастрофа. – І таке буває? – Звичайно, буває.»

Покупець: «Бачив. Зі смітника принесли. Вона забирає їх і переливає».

Дарія Федченко каже, продавати молоко у пластикових пляшках адміністрація ринку забороняє.

«Приходять, контролюють, і сьогодні он 3 рази мене до сліз довели. Ой, Михайлович, ідіть сюди, я якраз розказую, шо ви мене до сліз довели.»

Володимир Талаш завідувач лабораторії ринку «Нива» №2: «Повішені об’яви – згідно законодавства, торгівля у пластиковій тарі одноразовій заборонена на території всієї України. Ця жіночка на моє прохання 10 разів прибрати з торгового місця пляшки - відмовилась прибирати.  Штраф 51 гривня. Викинути ми не маємо права. Утилізація молока має  проходити в присутності підприємця. Чи вилили, чи прибрали з ринку. Ми не маємо права юридично лазити по сумкам і по прилавку. Все, що знаходиться на прилавку, ми зобов’язані прибирати.»

Заходимо за прилавки.

Олена Телень, продавчиня: «А для чого у Вас ці пляшки? Бо я ложу березовий сік у погріб із ізюмом і цукром».

Віктор, продавець: «У вас і під прилавком у пляшках стоїть молоко? – Ну. То вже принесли люди, ми їм поналивали».

«А якщо я прийду молоко купити, щоб у пляшку мені налили? – Це ваше право. Хоч у миску, хоч у каструлю. Ви собі берете. Але тут торгівля одноразовим посудом, який зі смітника принесли, заборонена.»

Біля іншого чернігівського ринку зустрічаємо безпритульного Аркадія, який везе пластикові пляшки. Одні – здати, інші – продати.

Аркадій, безпритульний: «Пляшки молочаркам.  На молоко півторачки йдуть від газованої води, по 50-40 копійок. – А де ви їх берете? – Абиде. Ну нюхати ж треба!»

Оксана Баластрик, інфекціоністка: «Передача інфекції ймовірна – туберкульозу. Вони беруть брудними руками цю тару, вони можуть допивати залишки рідини, яка була в цій пляшці.»

Лікарка перераховує, які інфекції можуть бути в молоці з пластикових пляшок.

«Ми ж не знаємо, що там було до цього. Часто траплялись пацієнти з дисфункцією кишківника. Це може бути викликано кишковою паличкою, ішерихія колі, сальмонельоз, шигельоз, який викликає дизентерію. Цитробактер, клебсієла, клінічні прояви яких можуть бути також досить яскраво виражені з інтоксикацією, погіршенням стану.»

Із пластиковою пляшкою – такі ми бачили з молоком на ринку – звертаємось до лабораторії кафедри харчових технологій.

Оксана Гуменюк, доцент кафедри харчових технологій Чернігівського національного технологічного університету: «З часом пластик старіє, і порушуються його фізичні і хімічні характеристики. На ній утворюються мікротріщини. Вони є тими острівцями, з яких виходять хімічні речовини. Серед них – етиленгликоль, фталати, ацетальдегід, фтибій – вона ж сурма, має таку ж дію як і миш’як. Деякі є мутагенними, деякі канцерогенними, викликають рак, інші діють на ендокринну і репродуктивну систему, призводять до проблем з безпліддям. Може бути забруднений бісфенолом - якщо цей пластик виготовлений із вторсировини. Це ожиріння, рак простати, рак молочної залози.+ 00.32 Чи можна використовувати ці пластикові пляшки повторно? Відповідь однозначна – не можна».

463 штрафи в області і 91 в Чернігові виписали інспектори Держпродспоживслужби за порушення норм продажу молока на ринках минулого року. В тому числі – у пластикових пляшках. Таке молоко вимагають утилізувати.

Світлана Шевченко завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи регіональної лабораторії Держпродспоживслужби: «Воно може засипатися харчовою фарбою, щоб придати забарвлення і воно не могло піти далі в реалізацію,  або сурогатною кавою. Тому власник, який не хоче утилізувати, забирає для власного використання».

Продавати молоко на ринку дозволяється лише в посуді, який можна стерилізувати. Переливати його на вулиці не варто, каже Світлана Шевченко.

«Відкрите середовище, ринок, особливо коли спека, вітер, піднімається пил – він забруднює мікробами наше молочко, яйця паразитів можуть туди потрапляти. Покупці сприяють, реалізатори привозять».