В області з’явиться нова об’єднана громада - Вихвостівська: її створення погодив голова облдержадміністрації

20:26, 6 лют. 2019
 
В області з’явиться нова об’єднана  громада - Вихвостівська: її створення погодив голова облдержадміністрації

Створення Вихвостівської об’єднаної територіальної громади погодив голова облдержадміністрації Олександр Мисник. До її складу мають увійти три сільських ради Городнянського району: Вихвостівська, Куликівська та Івашківська. Це 6 сіл та близько 1800 жителів, каже голова Вихвостівської сільради Олександр Акуленко.

Об’єднатися в одну громаду Вихвостівська, Куликівська та Івашківська сільські ради, що в Городнянському районі, хотіли з 2017-го року, говорить голова Вихвостівської сільради Олександр Акуленко. За його словами, їх хотіли об’єднати із Тупичівською громадою.

«Всі сказали, що ні: або свою громаду, або до Городні. І оце два роки ми боремося із цим питанням. І, слава Богу, вчора вже дали згоду, що у Вихвостові буде своя громада. Далі це повинна сесія обласна дати згоду на зміну перспективного плану і вже далі будемо чекати, коли назначать вибори».

Олександр Акуленко говорить: місцеве підприємство, яке займається молоком та борошном, зможе наповнити місцевий бюджет найбільше.

«Це товариство «Віра», яка дає роботу, яка має три молочно-товарних ферми, де працює, мабуть, 80 доярок, плюс трактористи. І на даний момент у товаристві більше 300 працюючих».

Крім цього, каже Олександр Акуленко, громада отримуватиме гроші від оренди землі.

«Ми так підраховували, три сільських голови і робоча група, у нас на даний час буде близько десяти, навіть більше, мільйонів гривень. Це своїх, без субвенції, без нічого – це лише свої гроші. Кошти будуть на місці і буде розвиватися громада».

Те ж саме підприємство обробляє землі та утримує ферму і в Куликівці, каже місцевий сільський голова Віктор Карандій.

«Там зараз розміщені телята, доглядальниці доглядають їх. Люди приїжджають сюди працюють, у СТОВ «Віра», у Вихвостів їздять велосипедами, працюють на млині, трактористами, шоферами. Тісно пов’язані із товариством і з Вихвостовим. Через що ми хочемо об’єднатися із Вихвостовим. Бачимо перспективу велику».

У кожному із сіл є школа, у Вихвостові та Куликівці – дев’ятирічка. Також у Вихвостові 2011-го року побудували дитячий садок.

«Плануємо, якщо об’єднаємося, обов’язково буде підвіз дітей у садок у Вихвостов. Тут садок чудовий, недавно збудований, місць достатньо, для столової повна забезпеченість. Будемо возити. Ну, може і раніше вийде, щоб підвозити сюди дітей».

Житель Вихвостова Іван Гала створення громади підтримує.

«Буде громада своя. Підприємство відправляє кошти, вони ідуть на район, а так більша частина оставалась би на громаду. І це було б добре. І всі люди так би хотіли, щоб своя громада була».

Катерина Кондратенко із Куликівки каже: об’єднання потрібно для розвитку сіл.

«Я думаю, може, і підтримка якась буде, якийсь бюджет буде у колхозі залишатися чи у сільраді. Бо, коли щось стосується людей, усі розводять руками: а де взяти? Ви ж бачите, що робиться у селах».

Микола Силенко, консультант з бюджетних питань, каже: за розрахунками департаменту фінансів, бюджет цієї громади в цілому збалансований. За прогнозами, видатки перевищуватимуть доходи на 200 тисяч гривень.

«Але ризик для всіх малих громад, в тому числі і можливо для Вихвостова, це те, що, на простому такому прикладі: що громада 20 тисяч, що громада 3 тисячі – все рівно апарат треба мати 25-35 працівників. Його треба утримувати. І, на жаль, ми бачимо, що у невеликих громадах значна частина коштів, там 35-40% власних надходжень, ідуть на утримання апарату структурних підрозділів. Тобто є ризик того, що кошти просто можуть з’їдатися на утримання, а не направлятися на інфраструктурні проекти».