Літературну виставу «Пан Перевертас та інші» представили в Молодіжному театрі у Чернігові

14:25, 23 січ. 2019
 
Літературну виставу «Пан Перевертас та інші» представили в Молодіжному театрі у Чернігові

Літературну виставу «Пан Перевертас та інші» представили  в Обласному молодіжному театрі у Чернігові. Це друге дійство у межах проекту ТеатрЛіт. Ініціативі рік, започаткували її покійний художній керівник театру Геннадій Касьянов, актор Олексій Биш та літератор Дмитро Мамчур. Вистава – камерна, представили її в залі, розрахованій на тридцять глядачів. Працювали над постановкою від жовтня – спершу Дмитро Мамчур адаптував вірші Сергія Пантюка під п’єсу, потім Олексій Биш почав працювати над сценічним втіленням. Автор тестів Сергій Пантюк з’явився на сцені у головній ролі.

Сергій Пантюк, автор текстів, які стали основою вистави «Пан Перевертас та інші», - письменник із акторським досвідом. У школі грав у театральних студіях, брав участь у студентських виставах, знімався у короткометражках. Свої твори сам на сцені відтворює уперше.

«Дмитро Мамчур він дуже серйозно поставився. Я боявся, що буду сперечатися. Він зумів підібрати у такому напрямку, щоб було цікаво і для дітей, і для дорослих. У мене є чудовий партнер Ілля. Він грає одночасно і просто хлопчика, і мене у минулому, і, можливо, десь у майбутньому. Також у нас режисер – Олекса Биш, все добре поставили. Не знаю, мені працювати в кайф було».

Сюжетний партнер Сергія Пантюка – актор Ілля Клименко. Для хлопця ця вистава дебютна на професійній театральній сцені.

У виставі використана гра світла та тіні, багато статичних сцен під час яких глядачеві пропонують осмислити прочитане. Є і жартівливі вірші  для дітей, і поезії  про події сучасності для дорослих.

«Тема війни не ключова, вона присутня. Ми не могли оминути її, бо вона безпосередньо стосується мене. Вона болісна, але вона є» - каже Сергій Пантюк.

Прем’єра вистави «Пан Перевертас та інші» відбулася на малому просторі молодіжного театру. У перспективі проект внесуть до постійного репертуару.