"Будиночки для качок, які встановили на Стрижні, птахам не потрібні", - кандидат біологічних наук

14:24, 22 січ. 2019
 

Будиночки для качок, які встановили на Стрижні в Чернігові, птахам не потрібні. Про це UA:Чернігів сказав кандидат біологічних наук Олександр Федун. Нагадаємо, ініціатором їх спорудження була депутатка міськради Ірина Березинець. Одна така конструкція коштувала 4 тисячі 800 гривень, загалом їх 6. Більше про будиночки для качок без качок - читайте далі.

Дерев’яні будиночки, які з’явилися на Стрижні минулого тижня, поки порожні. Будували їх для качок, каже депутатка міськради Ірина Березинець.

«Це була ініціатива місцевих активних громадян, які звернулися до мене, попросила щоб підприємці зібрали кошти і зробили такі будиночки. Але я знаю що є програма поліпшення екологічного стану, я звернулась до Куца, спитала, чи є у вас в програмі кошти. Він сказав, що є і ця ініціатива була підтримана, і саме з цієї програми були виділені кошти. Робив наш чернігівський підприємець Рева Євген».

Один такий будиночок обійшовся міському бюджету в 4 тисячі 800 гривень. Загалом їх шість. Половину розмістили на річці Стрижень біля дитячо-юнацької спортивної школи.

«Ще 3 знаходяться в Зеленбуді. Їх важко було встановлювати – лід, як їх поставити, треба було на воду, тому що якщо поставити на лід – щоб собаки чи коти не спугнули цих качок, бо будиночки робили саме для качок. В цьому місці Стрижень не замерзав – скільки разів приходили, льоду не було. Вирішили встановити тут, подивитись як ці будуть себе поводити, як будуть поводити себе качок, а потім встановити ті три інші, які є».

Качки до будинків інтересу поки не проявляють. Більше уваги - від перехожих.

Микола Качан: «Чудова ініціатива! Підкормлювати тварин, вони потребують, мабуть, нашого піклування».

Лариса Лисенко: «Ми рахуємо, що це дуже добре. Треба берегти природу, берегти птахів, тварин. А якщо їм холодно, а де переночувати. Зараз сонечко і тепло вдень. А вночі!?»

Інна: «Тільки здається, що їх мало, маленькі вони, качок же багато. Не знаю, побачимо, чи будуть вони користуватися тими будиночками».

Не будуть – каже кандидат біологічних наук Олександр Федун.

«Це дуже добре, що люди опікуються  питанням підтримки живої природи. Але, на жаль, ці зусилля, як на мене, вони марні. Тому що, я думаю, що качки не оцінять цієї роботи. Тому що, давайте почнемо з того, що качка – це не собака, і вона не живе в будці. Я зараз не буду вдаватися в анатомічні, фізіологічні особливості качок, чому вони не замерзають, це ціла лекція. Але вони не живуть в будинках, от і все, взимку тим паче».

За словами Ірини Березинець, перед зверненням до управління ЖКГ, з біологами вона не радилась. Чи корисними будуть такі будиночки качкам – не знає і начальник управління Ярослав Куц.

«Чим це допомагає качкам?! Це напевно треба запитати або в депутатів, або в качок. Певну кількість людей ми задовольнили, і напевно це є одне з завдань влади – щоб люди були задоволені».

Олександр Федун, кандидат біологічних наук: «Хочу порадити тим, хто щось хоче робити, щось хоче запропонувати – порадьтеся з фахівцями, вони в нас є. Не бійтеся, порадьтеся. От я хотів би, щоб якраз екологічний відділ і ЖКГ сприймав нас не просто як десь віртуальних істот, а сприймав як фахівців і допомагав. От якраз хотіли б ми провести кільцювання тих самих качок, цікаво, чи це популяція наша місцева, чи це популяція качок перелітна і так далі. Тут є дуже багато питань, ці питання досить цікаві і їх треба вивчати. І якраз фінансово сторона дуже делікатна. Тому використовувати ці кошти можна було б більш ефективно, ніж на будівництво непотрібних, як на мене, речей».