Без черевиків протягом всього року ходить чернігівка Іванна Красносільська: робить це не заради економії, а для задоволення.

13:16, 18 січ. 2019
 
Без черевиків протягом всього року ходить чернігівка Іванна Красносільська: робить це не заради економії, а для задоволення.

При + 20 і при -20  -  босоніж.  Чернігівка Іванна Красносільська відмовилась від взуття, не носить черевиків протягом всього року. Називає себе «барефутеркою» - з англійської це перекладається як «босі ступні». Робить це не заради економії, каже, ходити так їй приємно. Чернігівці, які бачать Іванну у засніжених парках і дворах, знімають це на відео і викладають у пабліки. 

Двір чернігівських багатоповерхівок. Разом з сестрою Вікою та собакою Сімбою на прогулянку вийшла Іванна Красносільська. На 30-річній жінці пляжний комбінезон, шарф і сумочка з ключами від квартири. На вулиці – близько нуля градусів.

Іванна розповідає, що перехожі їй пропонували купити взуття і давали гроші на хліб. Думали, нужденна.

«Люди думають, може я п’яна – тому що я всміхаюсь, радію, знімаю. Одного разу навіть викликали міліцію».

Вона народилась з кіфозом, викривленням хребта, на ноги стала в 2 роки. Іванна каже, з дитинства їй було легше ходити босоніж. Рік тому жінка позбулась свого взуття.

Єдине взуття, яке має, гумові капці. Взуває їх, коли не може пройти босоніж через бруд та сміття

«У філармонії коли я була босоніж і в гарному вечірньому платті, у гардеробі сказали, що це не дуже пристойно. І я запитала, що таке пристойно?»

Іванна називає себе «барефутеркою» - в перекладі це «босі ступні» Ходить так всюди і завжди.

Лікар Чернігівської міської лікарні №2  Алла Красненко каже , що це спосіб самозагартовування. Щоб покращити імунну систему, потрібно звикнути до холоду.

«Моржування – це екстрім, а от часткове охолодження – це менш стресова ситуація для організму. Людина якщо пройшлась і їй погано – вона повторно це не зробить. Це теорія Іванова, щоб босоніж ходити. Але тут більше спрацьовує психосоматика – людина в це вірить, що вона буде міцна і здорова».

Лікарка Алла Красненко каже, починати подібне загартування потрібно з максимально комфортної для тіла температури та мінімального часу.

«Це секунди. 5-10-15,  максимум 20 секунд. І почати не з ходіння по снігу, а почати просто з холодної води і потроху понижати температуру».