У Чернігові через перевантаження електромережі у мешканців під’їзду на вулиці Бєлова, 12-А згоріли електроприлади

18:58, 15 січ. 2019
 
У Чернігові через перевантаження електромережі у мешканців під’їзду на вулиці Бєлова, 12-А згоріли електроприлади

Компенсації збитків від обслуговуючої компанії – комунального підприємства ЖЕК-10, вимагатимуть мешканці будинку на вулиці Бєлова, 12-А у Чернігові. Після перевантаження електромережі в одному з під’їздів будинку згоріли електричні прилади у 15-ти квартирах. Сталося це в суботу о 16-ій годині.

Тамара Олійник живе на першому поверсі. У суботу, після перевантаження електромережі у неї перестав працювати холодильник.

«Холодильник не працює. Ввімкнений холодильник не працює».

Її онук – Євгеній Нестеренко додає: техніка згоріла після такого, як в квартирі почало мерехтіти світло. Разом з холодильником згорів  WI-FI роутер.

«Почало світло мерехтіти. Перегорів WI-FI роутер і холодильник. Інші прибори були вимкнені. Вони б також згоріли, якщо були б увімкнені».

Житель цього будинку Сергій Мазко показує щитову у підвалі.  Чоловік каже: пропрацював 5 років черговим електриком. Він припускає: така поломка не могла статися за один день.

«Вони показали підгорівший автомат. Таке не трапляється за один день. Пройшло декілька днів, може тиждень, а може місяць. Бо автомат в 50 ампер не може згоріти за день. Потрібно було робити планове обслуговування, але цього ніхто не робив».

Після усунення наслідків аварії, каже Сергій, аварійна служба поставила такий самий автомат.

«Вони поставили автомат. Дивіться, ці автомати вже не підходять. Зараз мають бути нові автомати. Їх строк придатності пройшов».

Начальник 10 ЖЕКу, який обслуговує цей будинок, Ігор Лущай каже: згодом у цьому під’їзді встановлять автомати нового зразка.

«Щоб уникнути аварійної ситуації, щоб у людей було світло і вони могли пробути нормально день два. І вони будуть замінені на нові. Наші електрики пішли на Бєлова, 12-А, дійсно там в електрощитовій в 2 під’їзді перегоріла фаза – 0».

Раніше, каже Ігор Лущай, до них зі скаргами на роботу електромереж люди не звертались.

«З приводу дроту, який перегорів. Мешканці повинні були б спостерігати. В таких випадках світло може мерехтіти. Не за один день це все. Наскільки я знаю, з цього будинку не було звернень до нашого кол-центру».

Як сказала мешканка будинку Наталія Іваненко, люди, в яких згоріла техніка, вимагатимуть компенсації.

«Всім під’їздом будемо кудись звертатися, щоб нам відшкодували збитки».

 «В першу чергу – це потрібно законно задокументувати, звернутися до експерта. По якій причині прилад вийшов з ладу. І яка несправність, чи можливо відремонтувати цей електроприлад чи потрібно купувати новий. Скласти певні акти, комісію створити з наших працівників. До нас взагалі ніхто не звертався, тільки на кол-центр» - розповідає начальник КП «ЖЕК - 10» Ігор Лущай.

Адвокат Анатолій Селюх каже: «Треба комісійно. А комісійно – це по представнику з кожної квартири, представник ЖЕКу. Склали акт.  Не завадить залучити представника міських електромереж. Сфотографувати місце, де знаходиться цей рубильник. На кожному побутовому приладі будуть пошкодження, які характерні для того чи іншого. Це вже визначать спеціалісти в майбутньому. Тому потрібно скласти цей акт. Залучити, обов’язково, представників енергопостачальної організації, щоб вони зафіксували сліди загорання, чи плавлення. І скласти спільний акт. Після цього необхідно визначати причину виходу з ладу. Це будуть визначати спеціалісти, які будуть досліджувати апаратуру, що погоріла. Відповідно, тоді займатися претензійною роботою, формувати претензії. Якщо відповідач, належним чином не відреагує, звертатися з позовом до суду про захист своїх порушених прав».