"Муніципальна няня" - держава компенсує 1600 гривень за послуги няні: як працюватиме програма

19:27, 11 січ. 2019
 

Більш ніж 1600 гривень на місяць від держави отримуватимуть батьки за користування послугами няні. Відповідну постанову Кабмін затвердив 30 травня минулого року, діє вона з року нинішнього. Програма «Муніціпальна няня» передбачає, що держава відшкодовуватиме батькам  частину грошей, які вони платять за послуги няні.  До сьогодні порядок відшкодування остаточно не затверджений. З 28 листопада проект протягом місяця обговорювали у Міністерстві соціальної політики. Як працюватиме програма розказали в управлінні соцзахисту облдержадміністрації.

Світлана Митник – мама Валерії. Дівчинці зараз 1 рік та 2 місяці. Найближчим часом Світлана збирається повертатися на роботу, раніше, ніж закінчиться її відпустка з догляду за дитиною.

«Я працюю маркетологом, і вважаю, що в цій професії, якщо не працюєш 3 роки, то потім ти не можеш бути хорошим фахівцем в своїй галузі. Тому що ринок швидко змінюється, ти маєш бути в курсі, в тренді, ти маєш розуміти це. Саме зараз я знаходжуся в активному пошуку няні».

Світлана може претендувати на компенсацію частини витрат на послуги няні. З 1 січня чинності набрала постанова Кабінету Міністрів яка вводить поняття «Муніціпальна няня».

Начальник управління соціального захисту облдержадміністрації Олег Русін пояснює: «Дана програма передбачає компенсацію батькам, які отримують послугу «Муніціпальна няня». Сума компенсації визначена, згідно постанови - це в межах прожиткового мінімуму для дитини віком до 6 років. Ця сума затверджується законом про державний бюджет. З першого січня ця сума визначена як 1626 гривень. Але протягом року ще передбачається двічі її зміна з 1 липня 2019 року – 1699 гривень. А з 1 грудня – 1779 гривень».

Щоб отримати відшкодування батьки мають подати заяву та пакет необхідних документів до управління соцзахисту. Серед них обов’язково має бути офіційний договір з нянею.

 «Згідно проекту передбачається, що договір укладається між надавачем послуги та отримувачем. А потім копія договору подається в управління як один з документів з пакету документів загального. Неофіційна няня в даному випадку не проходить, бо це має бути особа зареєстрована».

Заявку мають розглянути в 10-денний строк. І протягом 3 діб повідомити батьків, чи отримають вони компенсацію.

«Виплата отримується щомісячно. Компенсація буде йти фактично з місячною затримкою. Тобто якщо послуга надана в січні. Відповідно батьки отримають компенсацію уже в лютому».

Світлана Митник каже, у Чернігові знайти няню складно, тим паче із офіційною реєстрацією.

«Я звернулася в агентство, яке займається підбором домашнього персоналу. Але там мені надали лише одну кандидатуру, я вважаю, що це замало для вибору. І зараз намагаюся через знайомих знайти няню, але я не думаю, що це офіційно працевлаштовані, які мають ФОП чи щось таке. Я думаю, що це буде важко знайти няню, яка офіційно працевлаштована».

На питання, чи вигідно буде повертатися на роботу, але оплачувати послуги няні, Світлана відповідає так.

«З того, що я дізналася, то це – погодинно 30-50 грн. Якщо ми говоримо про повний робочий день, то від шести (мінімум) тисяч гривень на місяць. Якщо будуть компенсувати, це буде приємний бонус, чому б ні, але судячи з тієї суми, яку я чула, це не дуже допоможе.

Це може бути навіть, знаєте, компенсація твого робочого місця, тому що не кожен роботодавець готовий чекати на тебе три роки. І ти розумієш, що пів або всю зарплату ти будеш віддавати няні, але в тебе залишиться це робоче місце, яке також складно знайти в Чернігові».

Нині порядок роботи програми «Муніціпальна няня» не затвердили.