У Чернігові ввели обмежувальні заходи в школах та лікарнях через грип та ГРВІ

18:14, 11 січ. 2019
 
У Чернігові ввели обмежувальні заходи в школах та лікарнях через грип та ГРВІ

Через зростання захворюваності на грип і ГРВІ та перевищення епідпорогу на майже 17 відсотків відсьогодні в Чернігові діють обмежувальні заходи.Таке рішення рекомендував ухвалити міському голові оперативний штаб. У лікарнях до стаціонарних відділень не пускають відвідувачів. У школах продовжили канікули.Дитсадки працюватимуть у звичному режимі.

Ранкове засіданні міського оперативного штабу щодо грипу та ГРВІ розпочалося з повідомлення - відсьогодні в Чернігові впровадили обмежувальні заходи.

Владислав Кухар - начальник управління охорони здоров’я м.Чернігова: «Обмежувальні заходи – це цілий комплекс відповідних дій. Насамперед це обмеження вільного доступу до стаціонарних корпусів у міських лікарнях. Передбачено створити в інфекційному відділенні міської лікарні №2 і інших структурних підрозділах підпорядкованих закладів спеціалізовані палати для розміщення хворих на грип та ГРВІ. Забезпечити готовність додатково розгортання та перепрофілювання ліжок, якщо буде така необхідність, у всіх чотирьох міських лікарнях. Організацію роздільного прийому грипозних та інших хворих у поліклініках».

Канікули школярам у Чернігові продовжили, поки що  на невизначений термін – до покращення епідситуації.

«За поточний тиждень на захворюваність зареєстровано в місті 3662 випадки  грипу та гострих респіраторних  захворювань. Протягом поточного тижня  в стаціонари міста госпіталізовано на грип і гострі респіраторні захворювання 37 осіб, з них 51 % - діти» - каже завідувачка відділеням організації епіддосліджень Світлана Аландаренко.

За словами Світлани Аландаренко, в перший тиждень 2019 року щеплення від грипу в Чернігові зробили дві людини. Вакцина в аптеках міста є, каже заступниця директора комунального підприємства «Ліки України» Лариса Мартиненко. Препарат під замовлення. Отримують його пацієнти за день-два.

«Тільки під замовлення. «Ваксігрип» є. «Ваксігрип» - це виробництва європейських компаній, яка є у постачальників. Ці вакцини з’явилися на початку жовтня, через мережу аптек «Ліки України» реалізовано біля 4-х тисяч. Це була вакцина «Санофі» європейського виробництва і «Джюсефлю» корейського виробництва».

Любов Літош - завідувачка аптечного пункту №2 КП «Ліки України»: «Вакцини на складі із жовтня місяця було достатньо, під назвою «Ваксігрип». Вона по ціні була доступною, і зараз вона є в районі 314-313 гривень. На даному етапі вакцина є, але попиту взагалі практично немає».

Вчора до Чернігова привезли першу партію «Таміфлю». Це препарат для лікування грипу,якого в місті не було.

Лариса Мартиненко, заступник директора КП «Ліки України»: «Вчора привезли, 30 упаковок привезли, і сьогодні теж буде додоставка. На своїх особистих контактах просимо, збираємо практично по всій Україні, залишки збираємо. Керівник контактує з приватними оптовими фірмами, які мають свою роздрібну мережу, і тільки завдяки тому сьогодні теж отримати, здається, 10 упаковок «Таміфлю».

«На сьогоднішній день препарат «Реленца» не має реєстрації в Україні, тому за нього нічого сказати не можу. А що стосується «Таміфлю» воно є в наявності, але підкреслюю займатися самолікуванням таким серйозним препаратом не бажано. Повинен лікар проводити необхідну діагностику і призначати лікування» - каже начальник управління охорони здоров’я м.Чернігова Владислав Кухар.