Бібліотечний фонд Новгорода-Сіверського поповнився на 204 сучасні українські видання з історії та етнографії

17:41, 10 січ. 2019
 
Бібліотечний фонд Новгорода-Сіверського поповнився на 204 сучасні українські видання з історії та етнографії

Книги сучасних українських дослідників «Слова о полку Ігоревім» поповнили бібліотечний фонд Новгород-Сіверського музею-заповідника. Автори розглядають твір давньоруської літератури, як суто український, і написаний  українцем. Саме цим книги відрізняються від радянських, які до цього були в бібліотеці. Загалом з резервних фондів бібліотеки Ярослава Мудрого до Новгорода-Сіверського надійшло 204 сучасні українські видання з історії та етнографії.

Бібліотекар музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Наталія Коврижко розпаковує отримані книги. Це  українські видання з історії та  краєзнавства. Каже – особливо зацікавили новгород-сіверських музейників примірники по «Слову о полку Ігоревім».  

Бібліотекар музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім» Наталія Коврижко каже: «Ми в своїй бібліотеці та музейних фондах таких книжок не мали. Це – «Слово о полку Ігоревім як пам’ятка Української літератури. Матеріали наукових читань. Карл Менгес «Східні елементи в «Слові о полку Ігоревім»; «Слово о полку Ігоревім комплексні дослідження» і ось такий гарний каталог».

Наявні у бібліотеці дослідження видані за радянських часів - розглядають «Слово»,  як спадок трьох народів (росіян, українців та білорусів),  каже Наталія Коврижко. Автори нових українських видань позиціонують твір, як український  – написаний на українській землі, про українського князя.

« Будь-що, що з’являється у світі по «Слову о полку Ігоревім» особливо серед українськіх дослідників нам цікаво. Для нас будь-яке нове видання як знахідка. Наша основна задача – все це акумулювати у себе для подальшої роботи над «Словом».

Крім літератури, що надійшла з бібліотеки Ярослава Мудрого, протягом місяця в музеї будуть нові поповнення.

«Зараз є вже попередні домовленості з обмінним резервним фондом національної історичної бібліотеки на території Києво-Печерської лаври. Вони відгукнулися на наше питання. Підібрали для нас тридцять книжок по «Слову о полку Ігоревім».

Нова література буде у вільному доступі для читачів, сказала Наталія Коврижко.