У Чернігові вирішують долю теплохода «Казбек»: що пропонує зробити його капітан

19:49, 27 гру. 2018
 
У Чернігові вирішують долю теплохода «Казбек»: що пропонує зробити його капітан

Відремонтувати і утримувати за бюджетні гроші, продати, віддати в оренду столичним бізнесменам чи перетворити на розважальний заклад? Що робити із теплоходом «Казбек»,  ми запитали у його капітана Петра Скивки. Нагадаємо, учора міська рада на своєму сайті запустила відкрите голосування, в якому чернігівці можуть обрати один із  цих 4-х варіантів або запропонувати свій. На 17 годину сьогодні 74 голоси, це 70% з усіх – за те, щоб «Казбек» залишався міським прогулянковим теплоходом. 

Теплоход «Казбек», зимує у жавинській затоці. Це частина порту Чернігівської філії Укррічфлоту. Робочий сезон у  «Казбека» - 5 місяців. В цей час він катає пасажирів Десною. На законсервований на зиму теплоход нас проводить його капітан Петро Скивка.

«Термін експлуатації 40-50 років. Але ж якщо постійно підтримувати його, робити доковий ремонт своєчасно, він іще проходить років 20-30».

Зараз 46-річний «Казбек»  - на балансі управління освіти Чернігівської міської ради. У 2018 його утримання обійшлось міському бюджету  в 270 тисяч гривень. Це гроші на швартування в порту, відстій взимку,  зарплати екіпажу, технічне забезпечення та дрібні ремонти.

«Але загалом ми намагаємось за допомогою порту, своїх сил, за допомогою тих самих ПТУ, які нам допомагають дрібні ремонти робити. Але це не ті ремонти, які необхідні. От ви бачили сьогодні корабель, ви бачили, у що це обходиться. 130 тон ваги і два двигуни» - розповідає директор центру туристично-оздоровчої та виховної роботи з дітьми і молоддю управління освіти міськради Олександр Гаврилей.

Щоп’ять років теплоход має проходити великий ремонт у доках.

«Доковий ремонт Корабель підіймається на стапелях, оглядається ззовні, робиться його експертиза».

Останній такий ремонт коштував 270 тисяч гривень – його робили 2 роки тому на ліквідованому  чернігівському судноремонтному  заводі.  На наступний теплоход доведеться переганяти до Києва.

«Він у нас за планом стоїть на 21 рік.  Сказати суму на сьогодні нереально. На заводі кажуть – ми підіймаємо корабель, дивимось його, і після цього називаємо вам суму. Це буде порядку не одного мільйона».

Якою має бути подальша доля теплоходу «Казбек», чернігівський міський голова Владислав Атрошенко вирішив запитати у чернігівців. На сайті міської ради можна обрати з 4-х варіантів: відремонтувати за гроші з міського бюджету та використовувати як прогулянковий,  віддати в оренду київським бізнесменам, продати, поставити на причал і переобладнати на розважальний заклад.

 «Повністю його відремонтувати -  це мільйони гривень. Наразі управління освіти звернеться до експертів, які хоч приблизно скажуть суму. Мінус цього варіанту – втрачання бюджетних коштів.  Другий варіант – якщо це столичні бізнесмени – чернігівці навряд чи побачать цей корабель на Десні. Зробити з нього розважальну локацію – кафе чи що. Але зрозуміло що після такого причалу «Казбек» уже нікуди не попливе» - каже керівник прес-служби Чернігівської міської ради Андрій Подорван.

Також можна надіслати свій варіант – їх прийматимуть в міськраді звичайними або електронними листами мінімум до 15 січня. Юридичної сили таке голосування не має, каже Андрій Подорван – таким чином хочуть дізнатися думки містян. За добу голосування на сайті більш як 70% голосів – за те, щоб «Казбек» залишився міським прогулянковим теплоходом.  Ми також поцікавилися думкою у людей в районі річкового порту.

Ігор Попов, чернігівець, екскурсовод: «Звичайно, хай прогулянковий буде».

Євгенія Островська, чернігівка: «Та хай буде хоч один пароходик».

Світлана Кривошеєва: «В принципі непогано, якби люди катались, відпочивали, а якщо він дуже дорого коштує…скоріше, зробити якесь кафе.  Люди б погуляли біля річки, зайшли попили каву».

Капітан «Казбека» Петро Скивка вважає, яким би не був вибір людей– останнє слово за Десною.

«Все залежить від річки. Зараз нема річки. Мілина літом – ми навіть не зможемо опуститись нижче залізничного мосту. Між мостами для нього нема глибини. Глибини там менше метра».