2 мільярди 700 мільйонів гривень – стільки складатиме бюджет Чернігова наступного року: на що витрачатимуть гроші

18:16, 28 лис. 2019
 
2 мільярди 700 мільйонів гривень – стільки складатиме бюджет Чернігова наступного року: на що витрачатимуть гроші

Бюджет Чернігова на наступний рік прийняли сьогодні на сесії міської ради. За проголосували всі присутні на засіданні депутати, їх було 34. За словами начальниці фінансового управління міськради Олени Лисенко, доходи та витрати – збалансовані та складають 2 мільярди 700 мільйонів гривень. У бюджеті передбачили підвищення заробітних плат всім працівникам бюджетної сфери до 5,5 тисяч гривень. Це, пояснила Олена Лисенко, зменшило бюджет розвитку міста на майже 170 мільйонів. На що витрачатимуть гроші, розкаже Анастасія Лоза.

«За 34. Бюджет прийнято в цілому».

Бюджет Чернігова на 2020 рік одноголосно затвердили сьогодні під час 48 сесії міської ради. В наступному році він зменшиться майже на мільярд, каже начальниця фінансового управління Олена Лисенко, з 3,5 до 2,7 мільярдів гривень.

«У зв’язку з тим, що держава перенаправила всі субвенції соціального спрямування на Мінсоцполітики, загальний обсяг бюджету зменшився. Тепер нас виключно наші доходи і освітня та медична субвенція. Загалом доходи і видатки є повністю збалансованими на даний час. Складають 2,7 млрд гривень».

Можливості бюджету 2020 року Чернігівський міський голова оцінив так.

«Це бюджет виживання для міста Чернігова. Ми його прийняли більш менш оптимально, враховуючи, зменшення видатків на самоврядні функції в 20-му році по відношенню до 19-го на 144 мільйона гривень. От вам вся стратегія, децентралізація і все інше».

41% бюджету витратять на утримання галузі освіти.

«Понад 1 мільярд буде направлено на галузь освіти, бо там більшість бюджетників працює».

В цій сумі, каже Олена Лисенко, не передбачене підвищення заробітних плат вчителів, обіцяне Урядом в липні цього року.  

«Кабінет міністрів відклав її запровадження з 1 січня 2021 року».

Натомість, місто підвищить заробітні плати всім бюджетникам. Від 1 січня всі, хто отримує мінімальну зарплату, отримуватимуть не менше 5,5 тисяч гривень. Через це зменшиться бюджет розвитку.

«У зв’язку з тим, що збільшують суми витрат на захищені статті, зменшується бюджет розвитку. У 2020 році він складе всього лише 507 мільйонів, порівняно з цим роком він менше на майже 170 мільйонів».

Бюджет розвитку – це гроші, які витрачають на будівництва, реконструкції та соціально-економічні цілі. Понад третину – 299 мільйонів гривень – отримало управління Житлово-комунального господарства.

Євгеній Дейнеко, заступник начальника управління житлово-комунального господарства міськради: «Ну такого, щоб дуже масштабного нічого немає. Це все планові ремонти продовжуються: дороги, міжквартальні, парки дитячі майданчики».

Серед іншого планують завершити вже розпочаті ремонти, реконструювати два сквери – на вулиці Льотній (за 6 мільйонів) та біля музичної школи №1 (за понад 5,5 мільйонів гривень). Відремонтувати дороги на загальну суму 80 мільйонів гривень, які саме, поки не знають.

«Перелік ще не затверджено повністю, подано на розгляд комісії і вже після затвердження комісією вже будуть переліки по всім об’єктам».

А також планують відновити деякі дитячі майданчики. Зокрема реконструкція ось цього – на розі проспекту Миру та вул. Софії Русової – коштуватиме 5,5 мільйонів гривень.

«Заплановано ремонт існуючого дитячого майданчику, а також встановити додатково елементи для дітей з обмеженими фізичними можливостями. А також влаштувати травмобезпечне покриття для того, щоб діти могли розвиватися».

135 мільйонів з бюджету розвитку розподілили на управління капітального будівництва. Більшу частину цих грошей планують витратити на ремонт закладів освіти та медицини.

Олена Лисенко, начальниця фінансового відділу міськради: «Передбачено завершення розпочатих уже робіт по термомодернізації закладів як освіти так і охорони здоров’я».