Гроші на виплату лікарняних є: про це на брифінгу сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль

20:24, 21 лис. 2019
 
Гроші на виплату лікарняних є: про це на брифінгу сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль

Гроші на виплату лікарняних у Фонді соціального страхування є. Про це сьогодні на брифінгу сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль.

Олег Коваль, заступник міністра соціальної політики: «Станом на вчора на рахунках було 429мільйонів, станом на сьогодні - близько 550. Те, що їх не можна виплачувати, - це маніпуляція.»

Нагадаємо, учора директор Фонду соціального страхування Євген Баженков повідомив, що з 20-го листопада фонд призупиняє виплату грошей за лікарняними та допомогу по вагітності через бюрократичні причини. Ними він назвав те, що Фонд використав на виплату лікарняних грошей більше, ніж Кабмін затвердив у бюджеті установи на цей рік. Сьогодні ж він підписав документи для поновлення виплат. За словами Баженкова, 26 листопада голова правління фонду Володимир Саєнко скликав позачергове засідання правління, щоб врегулювати це питання. Олег Коваль на брифінгу сказав, що будь-які питання стосовно бюджету фонду – технічні.

Олег Коваль, заступник міністра соціальної політики: «І швидко вирішуються у разі потреби. Це рутинний процес, і він вирішується постійно.»

Третій місяць не отримує лікарняні житель Новгорода-Сіверського Микола Снітко. Нині він лікується в терапевтичному відділенні місцевої лікарні. Чоловік переніс інфаркт та мікроінсульт. Каже, щодня на ліки витрачає близько трьох тисяч гривень. Працює Микола охоронцем у держлісгоспі, отримує мінімальну заробітну плату. 

Микола Снітко, житель Новгорода-Сіверського: «Ну кому сподобається, якщо не виплачують? Що ми настільки великі гроші отримуємо? Невеликі. Лісгосп виплатив мені після лікарні 500-600гривень, а соцстрах не віддає. Бухгалтеру сказав, а вона мені каже: соцстрах вже третій місяць не виплачує.»

За словами Олега Коваля, затримки із виплатою лікарняних тривають протягом усього року.

Олег Коваль, заступник міністра соціальної політики: «Керівництво фонду запевняє, що затримки виникають, через зростання середньої заробітної плати в Україні, тобто відрахування по лікарняному більше, тому, як у людей сьогодні зросла заробітна платня, але ж при цьому збільшилось і відрахування від ЄСВ, частка ЄВС. Хочу нагадати, 9.5% з 22% перераховується в фонд соціального страхування на відшкодування людям на період хвороби.»