Контрдиверсійні навчання в Чернігові: їх проводить управління Служби безпеки України в області

19:39, 21 лис. 2019
 
Контрдиверсійні навчання в Чернігові: їх проводить управління Служби безпеки України в області

Сьогодні у Чернігові в кількох мікрорайонах міста розгорнули блокпости, машини перевіряли на наявність небезпечних та заборонених предметів. Це частина контрдиверсійних навчань, які другий день тривають в місті. Їх проводить управління Служби безпеки України в області, сказав речник відомства Ярослав Молочко. За його словами, правоохоронці намагаються знайти умовних диверсантів, які, за легендою навчань, вчора вчинили диверсію на території одного з військових об’єктів області.

Вулиця Ціолковського у Чернігові. 12-та дня. На проїжджій частині – блокпост. Кожну машину обстежують поліцейські.

«Проводиться спецоперація на перевезення заборонених речей. Треба доглянути, згідно зі статтею 34, салон та багажник вашої машини.»

«Будь ласка, пред’явіть документи ваші: посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію. Сідайте в машину. - Дякую. – На все добре.»

Анастасія Лоза, журналістка: «Броньований автомобіль та щонайменше 6 силовиків зі спецзасобами. Так у Чернігові проводять контрдиверсійні тактико-спеціальні навчання. Організувало їх управління СБУ в області. Участь також беруть представники Національної гвардії, Нацполіції, Збройних сил України, надзвичайники та прикордонники.»  

Нагадаємо, на Чернігівщині з жовтня минулого встановлено «жовтий» рівень терористичної загрози. Його вводять рішенням Служби безпеки, коли існує підтверджена інформація про можливий теракт. Такі ж навчання, каже речник управління СБУ в області Ярослав Молочко, допомагають оцінити ефективність спільної роботи відомств, які включені до державної антитерористичної системи.

Ярослав Молочко, речник управління СБУ в області: «За легендою, умовна диверсійна розвідувальна група вчинила диверсію на одному з військовий об’єктів. Наразі створено оперативний штаб з управління контр-диверсійною операцією. На території міста виставлені блокпости. Розгорнуті необхідні засоби спецзв’язку. Проводяться пошукові заходи. Є прикмети умовних диверсантів. За цими прикметами, які роздані правоохоронцям, які беруть участь у навчаннях, проводиться пошукова робота.»

Ось тут – у приміщенні «Комбінату «Айстра», що на вулиці Чудінова, розгорнули роботу оперативного штабу. На в’їзді на територію  – також блокпост.

Ярослав Молочко, речник управління СБУ в області: «Навчання відбуваються в умовах максимально наближених до реальних, коли і де буде затримана диверсійна група, невідомо.»

До тимчасових незручностей водії та пішоходи ставляться так.

Володимир Губко, водій: «Все добре. – Добре? Ви за? – Так. Безпека повинна бути.»

Григорій, пішохід: «Бачиш хлопців спортивних, підготованих до цього всього, і хочеться сказати: можливо, хоч щось в нас і зміниться.»

Олександр Скорина, водій: «Нормально це все. Правильно і адекватно. Ніяких претензій немає.»

Євгеній, водій: «Кажуть, навчання. Люди повинні тренуватися, розвиватися. Вони пробують, молодих навчають.»

Завершитися навчання мають 22 листопада.