Чернігівка відмовилася від паління після 40 років тютюнової залежності

16:38, 21 лис. 2019
 
Чернігівка відмовилася від паління після 40 років тютюнової залежності

Кинула палити після 40 років тютюнової залежності. 71-річна чернігівка Надія Дима курила більшу частину свого життя, та сім років тому відмовилася від цієї звички. У Міжнародний день відмови від паління наша Олександра Денисенко розкаже її історію.

Чернігівці Надії Димі зараз 71. Розпочала курити в 1972 році. Каже, цього її навчив нині покійний чоловік.

Надія Дима, відмовилася від паління: «Казав спочатку: «Надю, давай закуримо сигаретку, щоб краще заснути». І так на ніч, на ніч, на ніч по сигаретці… І тоді так втягнулися! Тоді він, падлючка, взяв та кинув курити зовсім, а я не можу – мені хочеться закурити. Я вже чекаю, поки він засне, до двох годин ночі тиняюся по квартирі.»

Надія Дима говорить, про те, що вона не може відмовитися від паління, чоловіку не зізнавалася. Та одного дня він побачив попіл від цигарки у порожньому відрі біля вікна.

Надія Дима, відмовилася від паління: «Почав мене ревнувати. І каже: «Хто приходив, що приходив.» І наше життя трошки зіпсувалося. А мені було соромно, я не могла йому зізнатися, що це курила я, а не який-небудь мій залицяльник. І зізналася йому лише через 10 років, що це курила я.»

Жінка кинула курити 7 років тому – після того, як потрапила до лікарні.

Надія Дима, відмовилася від паління: «Такий наступив момент, що мені казали, що це кінець мого життя. І ось я вирішила кинути палити. Ось пришла я додому, сіла біля цієї грубки, відкрила, взяла сигарету і кажу: «Надька, падлючка, кинь курити назавжди». І оце я взяла, подержала так цю цигарочку в останній раз. Так було три чи чотири рази. Брала, не запалювала і все – поклала і сказала: «Як мені не буде важко, як мені не буде тяжко.» Я пробувала раніше кинути, але у мене не виходило – просто не вистачало сили волі. І нікому в житті не повірю, що не можна кинути курити.»

За словами нарколога обласної психоневрологічної лікарні Петра Седня, якщо людина хоче кинути курити, відмовлятися від цигарок треба повністю.

Петро Седень, нарколог обласної психоневрологічної лікарні: «Не можна зменшувати дозу, повинна бути відмова. Ну, і потім вже треба якимось чином перебороти синдром відміни. Він найважчий першу добу, потім десь п’ять діб найважчих. Є там різні рекомендації. Треба оцей рефлекс у ротовій порожнині якось заглушити. І насіння можна вживати, різні фрукти, яблука, наприклад, – хто що любить. Ось таким чином людина себе відволікає.»

Для того, щоб відволіктися, каже Петро Седень, людина може зайнятися чимось для неї приємним. Але не тим, що шкодить здоров’ю. Пояснює, перехід на електронні цигарки або кальяни – це не вихід.

Петро Седень, нарколог обласної психоневрологічної лікарні: «Кальян - він такий же шкідливий, як і звичайні цигарки. Деяка література вказує нам, що навіть воно ще шкідливіше. Якщо брати електронні цигарки, всі ці речі - вони не допомагають ніяк від залежності. І, я думаю, шкода там не менша, ніж від звичайних цигарок. Шкодить дим і продукти горіння, чадний газ, який там також є, смоли, оксиди. Теж саме є в цих усіх речовинах, тобто вони вдихають якийсь там дим невідомий чи, можливо, відомий. Це все теж шкідливо.»

Петро Седень говорить, паління викликає низку хвороб. Одна з них – онкологія.

Петро Седень, нарколог обласної психоневрологічної лікарні: «По-перше, це органи дихання, тобто рак органів дихання. Це може бути рак язика, рак губи і далі - це рак бронхів, трахеї, ну, і рак легенів. Ці захворювання основні, які це викликає. Крім того, це можуть бути різні захворювання кровотворних органів. Тобто, той самий лейкоз або анемія – це теж може бути спричинене палінням. Рак шийки матки, до речі, теж є однією з хвороб, яка може бути викликана тютюновим димом. Тобто у жінок, які палять, набагато частіше ця хвороба трапляється.»