У Сосниці за 3,5 мільйони гривень відремонтують ясла-садок «Сонечко»

18:42, 16 лис. 2019
 
У Сосниці за 3,5 мільйони гривень відремонтують ясла-садок «Сонечко»

Утеплюють стіни, міняють вікна та двері, укріплюють фундамент – в Сосниці ремонтують ясла-садок «Сонечко». На ці роботи піде 3,5 мільйони гривень, каже голова Сосницької об’єднаної громади Андрій Портний. Гроші – з Державного фонду регіонального розвитку, 10% вартості робіт оплачує селищна рада. Минулого року в цьому садку відмовились від централізованого опалення – це, зі слів Андрія Портного, дозволяє зекономити близько півмільйона гривень на опаленні. 

П’ятеро будівельників з Чернігова утеплюють стіни ясел-садка «Сонечко» у Сосниці. Кажуть, мають впоратися з роботою до кінця року. Донині замінили вікна та двері, відремонтували дах та утеплили його. Ще мають пофарбувати фасад. Як виглядатиме садочок, радилися з батьками, розповідає директорка Валентина Гришенко.

«Зразки розфарбування ми дали батькам і батьки самі разом зі своїми дітками і колективом нашого закладу вибрали один зразок. Це різнобарв’я кольорів разом із сонечком».

Після утеплення даху та заміни вікон в групах температура повітря сягає 26 градусів тепла, каже вихователька Надія Двойнос.

«У нашій кімнаті чотири вікна, то раніше було прохолодно. Утеплили вікна, поставили нові. У кімнаті стало затишно і дуже тепло. Раніше було прохолодно, було й 11 градусів, одягалися тепленько».

Ірина Подорожня, матір вихованців ясел-садка «Сонечко»: «Дочка останній рік, син другий рік ходить. Раніше дуже холодно тут було і не дуже комфортно. Ми переживали. Зараз ось проходить цей ремонт, то душа радіє, бо дітям буде дуже зручно, тепло і гарно».

Утеплення будівлі – це другий етап ремонту, розповідає голова Сосницької об’єднаної громади Андрій Портний. Почали модернізацію садка в минулому році - встановили твердопаливні котли та відмовились від послуг «Облтеплокомуненерго». Переваги відчули восени, каже Андрій Портний – з першим похолоданням не чекали, поки увімкнуть централізоване опалення.  

«Зараз споживання енергоресурсів зменшили у 2,5 рази. Фактично витрачалося десь 700-800 тисяч на опалення закладу. Зараз, я сподіваюся,  ця цифра зменшиться до 200. Це значна економія – пів мільйона гривень. Тільки стало прохолодно, ми одразу включились в цю роботу і одразу опалюємо».

Кочегар Євген Бакуменко показує, як працюють котли.

«Ось стоїть датчик, показує температуру котла. Ось зворотній датчик, а зверху датчик подачі. Туди йде вода в садочок гаряча, а сюди йде по колу охолоджена. Треба збільшити температуру, аби тепліше було, то трохи більше підкидаю дров. Включаю ще піддувайло».

Євген каже, зараз працює один котел – дров’яний. За потреби використовуватимуть другий, який може опалювати садочок подрібненими гілками. Поки його жодного разу не запускали.

Наступного року другий сосницький садок також планують перевести на автономне опалення, каже голова громади Андрій Портний.

«По «Калинці», по іншому садочку, то фактично нас «тримають за горло». «Облтеплокомуненерго» не політична організація, тому вона не втрачає свій імідж. А всі люди звертаються до міського голови. Тому ми досить впевнено йдемо до відходу від централізованої системи опалення. Сподіваюся, що нам вдасться найближчим часом, в наступному році знайти фінансування, бо там ситуація критична».