Шпиталізували ще одного учня чернігівської школи №7 із підозрою на гепатит: батьки вимагають ввести карантин

16:52, 15 лис. 2019
 
Шпиталізували ще одного учня чернігівської школи №7 із підозрою на гепатит: батьки вимагають ввести карантин

Знову ввести карантин у чернігівській школі №7 вимагали близько тридцяти батьків учнів. Все через те, що вчора шпиталізували ще одного учня школи із підозрою на гепатит.  Сьогодні о 9-й ранку люди прийшли до директорки школи Наталії Колотило. Вона каже, рішення щодо карантину має ухвалити або міський голова, або профільна комісія. 

9-та ранку, хол чернігівської школи №7. Близько тридцяти батьків прийшли до навчального закладу. Вимагали у директора знову ввести в школі обмежувальні заходи на три тижні, або ж зачинити їдальню. Лілія Кулеба, мати дев’ятирічної учениці 3-А. Каже, донька до школи не ходить четвертий тиждень.

«Діти продовжують далі хворіти, але про це не говорять правдивої інформації. Що мені робити з донькою? Я змушена буду її ще мінімум на три тижні залишити вдома. Тому ще мені треба, щоб хоча б тиждень, а краще два була інформація, що діти не хворіють».

Наразі за даними сайту обласного лабораторного центру міністерства охорони здоров’я діагноз гепатит А встановили у 33-х людей, серед них 26 – діти. За словами заступниці генерального директора обласної дитячої лікарні Людмили Кривець у лікарні – дев’ятеро.

«Станом на сьогоднішній день на 12 годину в інфекційному відділенні перебувають 9 дітей з вірусним гепатитом А. Із них, ті хто 27 числа  - 1 дитина, 29 – 1 дитина, 31 жовтня – одна дитина, 2.11. – 1 дитина, 4.11 – 1 дитина, 6.11 – 1 дитина, 13.11 – двоє дітей, і 14.11  учора - ще одна дитина поступила».

«Питання щодо карантину - до лабораторного центру, до держпродспоживслужби, або до лабораторного центру. – до епідеміологів. Вони проведуть розслідування і вирішують це питання. На мій погляд, уведення карантину не потрібно. Інкубаційний період – до 45 днів».

Мати учня Юлія Обловацька однією з причин подальшого зараження вважає їдальню.

«Їдальня повинна бути зачинена до Нового року як мінімум – це розсадник. Щоб цю інфекцію вбити, треба тарілки дезінфікувати та прожарити. Зрозумійте, це не правильно».

Лілія Кулеба, мама учениці: «Ми щойно зайшли в їдальню, прямо при нас, на роздачі співробітники столової одягали рукавички.

Тобто в школі спалах гепатиту, діти і далі хворіють, а співробітниця собі дозволяє голими руками видавати їжу».

Світлана Гаркуша, мати учня: «Чому в їдальні досі працюють люди, які контактували з хворими. Всі вже знають, що до 50 днів інкубаційний період».

 Директорка школи Наталія Колотило з батьками зустрілась о 10:30. Пояснює, у школі діє посилений епідрежим. Це означає, що всі поверхні у закладі миють подвійним розчином дихлору.

«Обмежувальні заходи вводяться міським головою або комітетом по надзвичайним ситуаціям. Всі служби: держпродспоживслуба, санстанція надали школі всі рекомендації. Зараз у нас посилений епідрежим, від останнього захворілого він продовжується на 35 днів. Так як вчора були випадки, що діти захворіли, то відучора ще +35 – тобто це до зимових канікул».

Андрій Черненко, заступник міського голови, голова міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій: «Якщо Держпродспоживслужба звернеться до нас про припинення навчання у цьому навчальному закладі, я збираю комісію і виносимо відповідне рішення».

«Поки що звернень від цієї організації не надходило. Тому я не бачу підстав з мого боку закривати повністю школу».

Щодо звинувачень у порушенні санітарних норм у їдальні, Наталія Колотило каже так.

«Ви можете сходити до КП «Шкільне». До директора з цією претензією, що працівники не в рукавичках».

Це їдальня школи. Завідувачка виробництва Ганна Бережна каже, рукавички працівники вдягають.  

«Я тільки що писала, а вони он в рукавичках працюють. Ми, звичайно, співчуваємо, що дітки хворіють, і наші співробітники хворіли. Але співробітників наших вже допущено до роботи».

Чи є підстави для запровадження  карантину у навчальному закладі ми намагалися з’ясувати у Чернігівському міському відділі обласного лабораторного центру. Ми звернулися за коментарем до завідувачки відділу міського управління лабораторного центру Світлани Аландаренко. Вона сказала – не може дати коментар без дозволу керівництва. Ми телефонували до приймальні. Там відповіли, що сьогодні керівника на місці немає.

 

Читайте також: Виток вірусного гепатиту у 7 школі – від працівниці харчоблоку, - Кухар