«Чернігівводоканал» сьогодні почали відключати від електрики: із чим це пов’язано

18:45, 14 лис. 2019
 
«Чернігівводоканал» сьогодні почали відключати від електрики: із чим це пов’язано

Відключила від електропостачання 4 підвищувальні насосні станції «Чернігівводоканалу» сьогодні компанія «Енера Чернігів». Це сталося через те, що «Чернігівводоканал» заборгував «Енері Чернігів» 5 мільйонів гривень, каже директор енергопостачальної компанії Роман Гамениця. Такі насосні станції піднімають воду вище 5 поверху. До тих чотирьох, які відключили, підключені 13 чернігівських багатоповерхівок.

Будинок 37А на вулиці Мазепи у Чернігові. Біля нього чергує машина з питною водою.

«Буквально з пів четвертого. Мені подзвонили – я під’їхав.  Підходили. Небагато. Мабуть, на роботі ж, то ще не знають», - розповідає працівник «Чернігівводоканалу» Володимир Кайнаренко.

На підвищувальній насосній станції, яка обслуговує цей будинок, по обіді компанія «Енера Чернігів» відключила електропостачання. Її директор Роман Гамениця каже – це сталось через те, що «Чернігівводоканал» заборгував компанії за 2 місяці понад 5 мільйонів гривень.

«Попереджаємо кожен місяць. Це вже доходить до відключення. На жаль, на попередження не реагує «Водоканал». Ми дали «Чернігівводоканалу» на погашення заборгованості більше 10 днів. На жаль, борги не погашені. На сьогодні борг більше 5 мільйонів гривень: 2 мільйони 200 тисяч вересневий і 2 мільйони 900 тисяч за жовтень.  Ми не можемо далі підприємство кредитувати, і щоб за наш рахунок підприємство вирішували свої питання. Сьогодні вже 14 листопада, і ми за свій рахунок уже  водоканалу закупили на 15 діб електроенергію».

Речник «Чернігівводоканалу» Ігор Грищенко каже, борг перед «Енера Чернігів» виник через борги населення за воду. Нині відключили ті 4 станції, які забезпечують будинки із найбільшими боргами.

«Наприклад, Мазепи 37А  - 39 боржників мають заборгованість понад 160 тисяч гривень. Водоканал не відключав воду. Вони знеструмили підвищувальні насосні станції, таким чином вода вище 5-го поверху – будуть проблеми з постачанням. Вихід – там, де неможливо зробити на вулиці якусь колонку чи гусак, буде підвезення води».

Ігор Грищенко каже, борг населення зараз перевищує 30 мільйонів гривень.

«Лише за минулий місяць понад 500 справ було направлено до суду, 300 вже пройшли, є судовий наказ по цих боржниках. Як будуть гроші із них вийматися – це теж питання».

Надія Паламарчук о 4-й повертається додому. Каже,  що там може не бути води – не знала.

«Я не маю боргів. Завтра внука забираю – треба щось приготувати. Якийсь суп, борщ, треба ж готувати. Зараз буду виходити по воду».

Біля будинку працівники «Чернігівводоканалу» облаштовують тимчасову колонку.

Віталій Мекшун, старший майстер служби водопровідних мереж «Чернігівводоканалу»: «Будемо виконувати тимчасову водорозбірну точку для можливості водопостачання житлових будинків, які відключено. В цьому місці буде виведено кран, через який мешканці зможуть виконувати набирання води».

Електропостачання на насосних станціях відновлять після того, як «Чернігівводоканал» розрахується із боргом перед  «Енерою», каже Роман Гамениця. Якщо цього не станеться, компанія продовжить відключати насосні станції.

«Далі будемо продовжувати знеструмлювати об’єкти, поки «Водоканал» не розрахується повністю з боргами. Вирішується, які об’єкти будуть відклюватися далі. Протягом наступного тижня також буде знеструмлення цих об’єктів. Водоканал попереджений, він повинен забезпечити резервні джерела. Обіцяють нам в цьому місяці погасити 4 мільйони гривень. Нам потрібні гарантійні листи та динаміка погашення цього боргу».

 

Читайте також: 4 підвищувальні насосні станції «Чернігівводоканалу» відключили від електрики через борги