Депутати чернігівської міськради ухвалили звернення до президента та прем’єр міністра України, аби ті переглянули проект держбюджету на 2020 рік

18:00, 12 лис. 2019
 
Депутати чернігівської міськради ухвалили звернення до президента та прем’єр міністра України, аби ті переглянули проект держбюджету на 2020 рік

Звернення до президента та прем’єр-міністра України щодо необхідності перегляду проекту держбюджету на наступний рік прийняли сьогодні на позачерговій сесії Чернігівської міської ради. За проголосували 27 з 28 присутніх депутатів. За словами міського голови Владислава Атрошенка, законопроект передбачає збільшення зобов’язань міста при зменшенні надходжень до місцевого бюджету. Зокрема, в міста планують забрати надходження від акцизного податку на пальне, а також зобов’язати профінансувати підвищення зарплати освітянам.  Через це, сказав Владислав Атрошенко, бюджет Чернігова втратить від 550 до 600 мільйонів гривень. Анастасія Лоза далі.

«Україна стала на шлях смерті», - сказав Чернігівський міський голова.

11 ранку. Позачергове засідання Чернігівської міської ради. У порядку денному – одне питання – проект звернення до президента, прем’єр-міністра та голови Верховної ради України з проханням переглянути проект державного бюджету на наступний рік.  Його цього четверга, 14 листопада, у другому читанні розглядите Верховна рада.

Владислав Атрошенко: «І в якому практично збільшується видатки на здійснення делегованих державою повноважень на виплату заробітних плат технічних працівників, медичних працівників, освітян до тієї різниці, що нам  просто не вистачить бюджету нашого міста на виконання всіх постанов Уряду».

За словами міського голови Владислава Атрошенка, наступного року, через збільшення зобов’язань та зменшення надходжень, місцевий бюджет Чернігів втратить від 550-ти до 600-ста мільйонів гривень. Для порівняння, цьогорічний бюджет розвитку, саме за його рахунок проводять ремонти та реконструкції в місті, складає 660 мільйонів гривень.

«Ми очікуємо збільшення ПДФО приблизно на 100 мільйонів, цих же 100 мільйонів в нас забирають очікуваних, які б ми отримали від акцизу. Недофінансована медична субвенція – 70 мільйонів, освітня субвенція – 151, заробітні плати технічних працівників, дошкільної, позашкільної, професійно-технічної  освіти, тренерів та викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, згідно регламентуючих документів, ми повинні виконати зростання їх заробітної плати а 40%. Це потягне за собою 341 мільйон».

Крім того, зі слів начальниці управління фінансів Олени Лисенко, місто 4-й рік поспіль утримує професійно-технічні училища. В наступному році на це піде 77 мільйонів. А також фінансує гарантовані державою пільги, зокрема на проїзд, - це близько 90 мільйонів на рік.

«У нас немає фінансового ресурсу в повному обсязі виконати всі нормативні документи, щодо оплати праці. Ми вимушені будемо попереджати людей, щодо зменшення діючих надбавок. І в результаті все одно, навіть зі зменшеними надбавками ми не зможемо додаткового ресурсу для розвитку міста».

Владислав Атрошенко, Чернігівський міський голова: «Відмовка одна, що в нас армія, в нас зовнішні виплати, в нас недофінансування пенсійного фонду, все. Жодної дискусії ніякої немає».

Позачергову сесію скликали саме сьогодні, щоб прийняти звернення до вечірньої зустрічі прем’єр-міністра Олексія Гончарука із представниками Асоціації міст України.

«Я думаю, якщо ми приймемо позитивне рішення, можливо це буде зайва крапля в якихось наших аргументах».

За проголосувало 27 з 28-ми присутніх депутатів, один утримався.

Ірина Березинець, депутатка міськради, фракція «радикальної партії Олега Ляшка»: «Я вважаю, що потрібно робити, бо якщо бюджет міста залишається без грошей, то місто просто вмирає. Бо гроші це кров, яка бігає по місту».

Лариса Кадіна депутатка міськради, фракція ВО «Батьківщина»: «Для міста – це дуже важливо. Так як я представник охорони здоров’я і медицини, для нас це просто необхідно. Бо якщо будуть згортати децентралізацію, відповідно, медицина та освіта отримають менше грошей».

Сергій Кириєнко, депутат міськради, позафракційний: «Проектом держбюджету передбачається значне скорочення доходів місцевих бюджетів. Тобто ті повноваження, які ми маємо робити, ті плани, прогнози щодо реконструкцій та перебудови міста, які були раніше, даний проект бюджету унеможливлює».

Наразі триває зустріч представників Асоціації міст України з прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком. Розпочалася вона о 18-ій. Про її результати ми розкажемо вам у наступних випусках.